Remzi Akbaş'ın "Fındık fiyatı kırmızı çizginiz olsun" başlıklı köşe yazısı

Çay, buğday ve arpada taban fiyatı açıklayan Tarım ve Orman Bakanlığı'nın fındık fiyatına ne vereceği çok merak ediliyor.

Esasen çok umutlu olmamayı, gerekçeleriyle daha önceki yazımda açıklamıştım.

FİSKOBİRLİK Genel Başkanı ve aynı zamanda Sakarya Milletvekili olan Sayın Lütfi Bayraktar'ın da bu konuda bizimle aynı görüşte olduğunu gördük.

Bunu Ferizli'de Ak Parti Danışma Meclisi Toplantısı'nda yaptığı konuşmada ortaya koydu.

Kısaca ne diyor?

"...Makul, mantıklı, sizleri de mutlu edecek ama şımartmayacak, bu üründen çocuklarımızın ekmek yemelerini sağlayacak, piyasayı kontrol edecek, dünya piyasamızda denge görevi yapacak bir fiyat olması için çalışıyoruz."

Şımartılma noktasında bazı üreticiler açısından haklı olabilir. Ancak bu, ürünün değerinden düşük verilmesine gerekçe olamaz.

Rus ve Ukraynalı turist kadınların Karasu'ya yoğun ilgisi olduğu, geçmiş dönemlerde bazı köylerden de biraz erkek akını olmuştu. Fındık fiyatı hatırı sayılır seviyedeydi. Parayı bulanlar ister istemez Sayın Bayraktar'ın vurguladığı gibi şımarmıştı(!)

Doğal olarak iki taraf bir araya gelince ortamın nereye evrildiğini biliyorsunuzdur. Buna bağlı olarak birçok ailede huzursuzluk hat safhaya çıkmıştı. Elbette bunu ironi olsun diye söylüyorum. Yoksa kişilerin yaşamları onları bağlar.

Sayın Bayraktar'a dönersek; ön fiyatın 135 TL belirlendiğini kaydeden Bayraktar "Ben de 150 TL olmasını isterim tabi. Geçen yıldan daha iyi fiyat da olabilir ama uçmayı da beklemeyin" diyerek şimdiden ayar yapıyor.

Oysa bu hesap kitap işidir. Fındığın maliyeti, randımanı, rekoltesi ile borsada gördüğü işlem, fiyatın belirlenmesinde etkili olur. Türkiye’de fındık uçuk fiyatta olunca dünya piyasasında denge bozuluyormuş. Bunu fındık ticaret yapan Ferrero söylese hadi anlarım. Kim söylüyor? Fındık üreticisinin hakkını, hukukunu korumakla sorumlu olan Sayın Bayraktar!

Eğer Türkiye’deki fiyatlar dünya pazarını bozuyorsa vay o dünyanın haline!

Dünyanın yüzde 70 üretimi bizde olan fındığın borsası neden Almanya (Hamburg) oluyor, orası tartışılması lazım.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) geçtiğimiz yıl kabuklu fındık alım fiyatlarını Giresun kalite için 84.00 TL/Kg, Levant kalite için 82.50 TL olarak belirlemişti. Ayrıca Kg başına 2,7 TL destek ödemesi yapılmıştı. Ortalaması 85 TL olduğunu kabul ederseniz o dönemin karşılığı 3,14 dolar seviyesinde olmuştu.

Merkez Bankası politikasıyla dolar 2 aydan beri baskı altında tutuluyor. TMO fındık fiyatını açıkladığında Dolar/TL korelasyonu ne olur bilinmez. Ancak herkesin bir kırmızı çizgisi varsa üreticinin de "fındık fiyatı" kırmızı çizgisidir.

31 Mart öncesinde Karasu Belediye Başkan adaylığı belirleme döneminde "İshak Sarı benim kırmızı çizgimdir" diyerek açıkça tarafını ortaya koyan Sayın Bayraktar, FİSKOBİRLİK Genel Başkanı olarak "Fındık fiyatı da kırmızı çizginiz olsun!"