Uğur Büyük'ün "Darıçayırı eski belediye hizmet binası satılıyor mu?" başlıklı köşe yazısı
Kasım Ayı Olağan Belediye Meclis Toplantısı’na bir ek madde sunuldu. İlgili maddede Darıçayırı Mahallesi’nde bulunan belediye eski binası ve arsasının KARSAŞ’a devredilmesi talep edildi. İtirazların sonucunda maddede değişiklik yapıldı ve yetki verilmesi şeklinde düzenlendi.
Meclisten önce 04.11.2024 tarihli yazıyla KARSAŞ, Karasu Belediyesi’ne gönderdiği yazıda, “Şirketimizin Vergi Dairesi Başkanlığına borcu bugün itibariyle faizler dahil 14.945.724,71 TL, Sosyal Güvenlik Kurumuna olan borcu bugün itibariyle faizler hariç 49.693.861,72 TL tutarındadır. Belediyemizden güncel alacağımız 58.226.412,96 TL tutarındadır. Belediyemizden alacaklarımızı alamadığımız için borçlarımızı ödeyememekteyiz. Ödenmeyen her gün için sürekli olarak borç miktarımızın üzerine faiz gelmekte ve borç miktarımız artmaktadır. Bu alacağımıza karşılık nakdi ödeme yapılamıyorsa şirketimize gayrimenkul verilmesi için gereğini arz ve talep ederiz” ifadeleri kullanıldı.
Maddeyle ilgili konuşan Belediye Başkanı İshak Sarı, burayı sadece teminat olarak göstereceklerini belirtti ve “İstesek ihaleyle satardık. Satmak için devretmiyoruz. Satış yapmayacağız” dedi. Meclis toplantısının devamında ise “Devredersek borcu kapatacak. Gayrimenkulün değeri oranında borç kapatılacak” dedi. Şimdi bu ifadelerden ne sonuç çıkarmalıyız? Satacak mı satmayacak mı? Satmak ile devretmek arasında ne fark var? Satmayacaksan gayrimenkulün değeri kadar borcun nasıl kapatılacak? Darıçayırı muhtarı ve ahalisi bilgilendirildi mi? Neden belediyenin her borcunda Darıçayırı’ndan bir yer satılıyor? Yapılacak olan bu satıştan ne kadar gelir elde edilecek? Bu gelir borcun ne kadarını kapatacak? Kalan borç içinde başka yerler mi satılacak?
Şimdi sorularımızı sorduk, yaşananları değerlendirelim. Muhtarın ve mahallelinin bu satıştan haberi ve onayı yok. Bu arsa mahalle camisinin tam karşında ve mahallenin merkezinde yer alıyor. Tapu alanı 4.722,19 bir büyüklüğe sahip. Belediyenin elinde şehir dışında yer alan onlarca arsası olmasına rağmen neden Darıçayırı’nın merkezi satılmak isteniyor bunu anlamak mümkün değil. Gelelim belediyenin iştiraki olan bir şirketin belediyeden 58 milyondan fazla nasıl alacağı olur sorusuna. Birincisi KARSAŞ üzerinden çalışan yüzlerce personelin SGK primleri yatırılmamış olabilir. İkincisi belediyenin KARSAŞ üzerinden işlettiği kafeler ve HGS park uygulamasından elde edilen gelirlerin vergisinin ödenmediği şeklinde olabilir. Bunun sorumluluğu ve cezasını da Darıçayırı Mahallesi ödeyecek öyle mi?
Eğer bu satış yapılmayacak ve hipotek gösterilip borç taksitlendirilecekse neden daha uzaktaki arsalarla yapılmıyor da Darıçayırı eski belediye hizmet binası ve arsasıyla yapılıyor? Bu arsa SGK ya da Vergi Dairesi’nin eline geçerse ya da üçüncü bir şahsa satılırsa geri almak mümkün olmayacak. Bu gayet açık. Bu iş umarım adrese teslim bir satış işlemi değildir. Umarım zaten alacak kişi ve oraya yapılacak iş belli değildir. Umarım bu mahalle bir kez daha mağdur edilmez.