Uğur Büyük'ün "Chery Karasu’ya fabrika mı kuruyor?" başlıklı köşe yazısı

2009'da Chery'nin yatırım planlarında yer alan Karasu bölgesi, şirketin tekrar masasında mı değil mi? Daha önce Chery’nin yatırım yapmak için değerlendirmeye aldığı yerlerden ancak 600 dönümü köy merası olduğu için devre dışı bırakılan Karasu/İhsaniye’deki 2 bin 200 dönüm arazi, daha sonra savunma sanayii kurulması şartıyla bedelsiz olarak Ethem Sancak ve Katarlı ortaklarına devredilmiş ve üretim tesisleri inşaatının temeli 13 Ocak 2019’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katıldığı bir törenle atılmıştı.

Ancak Ethem Sancak çok geçmeden BMC’deki hissesini Tosyalı Holding’e satmış, bu grup da karlı olmadığı gerekçesiyle Karasu’da yatırım yapmaktan vazgeçmişti. Söz konusu arazinin halen Hazine’ye kayıtlı olduğu ve Chery’nin buraya bir kez daha talip olabileceği yorumları yapılıyor.

Chery'nin 2009 yılında ortaya koyduğu yatırım planları, Sakarya'da 3 bin kişiye istihdam sağlama vaadiyle gelmişti.

Günümüze geldiğimizde ise bu ay içerisinde Chery yatırım için Samsun’da arazi baktığı gündeme geldi. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, son dönemde sıkça Samsun’a gelip incelemelerde bulunan Çin menşeili araba firması ‘Chery Automobile’ ve lastik üreticileri gibi birçok global firmanın Samsun’dan Avrupa’ya açılmak için girişimlerde bulunduğunu paylaştı.

Diğer bir Çinli araba üreticisi BYD bu sene içerisinde Manisa’ya fabrika kuracağını açıkladı. Yatırım miktarı 1 Milyar Dolar (33.690.480.000,00 TL) bu miktarın büyüklüğünü hayal edemeyenler Google’de aratabilir.

Böyle yüksek bir yatırımı başka bir yere kaptırmamak adına herhangi bir çalışma yürütüyor muyuz? Vatandaşın cebindeki paraya gözünü diken Karasu Belediyesi kafasını bizden kaldırabilirse belki bu işlere zaman bulabilir. Milyonlarca liralık yatırımı bu ilçeye kazandırmak demek binlerce insana istihdam sağlamak demek, nitelikli nüfus artışı demek, ev satışlarının artması demek, esnafın işinin artması demek, Karasu’nun reklamı demek, yeni fabrikalarında bu ilçeye gelmesi demek.

Siz bilirsiniz bu fırsatı kaçırmayın derim. Tabi çoktan kaçmadıysa!