Umut Uysal'ın "Ceviz bahçesinin kurulması" başlıklı köşe yazısı

Meyve ağaçları çok yıllık bitkiler olduğu için bahçe yerinin seçimi çok önemlidir. Bahçe yerinin durumu yapılacak yetiştiriciliğin başarılı ya da başarısız oluşunu belirler. Ceviz bahçeleri için yayla, dalgalı veya teraslı araziler uygun olabilir. İlkbaharda sıcaklık değişiminin yerel etkisi, ortalama ilkbahar hava durumu ve rüzgar hızı dikkate alınmalıdır. Bahçe yerinde yaz ve kış sıcaklıkları önemlidir. Yerin uygunluğunu belirleyen en önemli kriter ilkbahar sıcaklıkları olabilir. Cevizin çiçekleri ve genç meyveleri olgun meyvelere göre daha hassastır. Bunun için ilkbahar donları sonbahar donlarından daha tehlikelidir. İyi bir hava akımı için ceviz bahçeleri ormanlık alanlara 25 metreden az olmamalıdır. Çünkü ağaçlanmış alanlar soğuk havanın deposudur ve yetersiz toprak besinleri, su ve güneş ışığı için bahçemizde ki ağaçlarla rekabet ederler.

Ağaçlar genellikle derin, iyi drene edilmiş, kumlu veya milli tın (kil-kum karışımı) topraklarda iyi gelişirler. Ağaçlar derin topraklara (1-2 m) daha çok muhtaçtır. Taban suyu yakın olan yerler ile su geçirmez tabakların yakın olduğu yerler iyi sonuç vermezler. Çoğu ağaçlar iyi havalanmış topraklarda iyi gelişme gösterirler. İyi drene edilmiş kumlu tın toprakların bir örneği kahverengi renge sahip olmasıdır.

Ceviz bahçesini en az iki veya daha fazla çeşitte kurmalıyız. Çünkü cevizlerde ki dikogami (dişi çiçeklerle erkek çiçeklerin ayrı zamanda açmaları ve olgunlaşmaları) eğilimi nedeniyle döllenmede aksaklıklar ortaya çıkacaktır. Bu bakımdan birbirini dölleyecek çeşitlerle bahçe kurulumu yapılmalıdır. Bahçe kurulumun da dikkat edeceğimiz diğer hususlar ise sulama suyunun temini, çiftlik gübresi temini, bahçenin yabancı etkilerden korunması ve ulaşımdır. Ceviz ağaçları her ne kadar gösterişli bir görünüme sahip olsa da suya en fazla ihtiyaç duyan meyve ağaçlarındandır. Sulama aynı zamanda meyve iriliğini doğrudan etkileyen bir faktördür. İyi bir çiftlik gübresi ve gübreleme kuvvetli bir sürgün gelişmesi ve geniş bir yaprak yüzeyi demektir. Cevizlerin ihtiyaç duyduğu besin elementleri azot, fosfor, potasyum, çinko, demir, bor, mangan, bakır, magnezyumdur. Ama en çok karşımıza çıkan eksiklik azottur. Ceviz bahçesini kurarken bütün bu kavramlar göz önünde bulundurulmalıdır. Yoksa harcanan para ve zaman boşuna olacaktır.