Umut Uysal'ın "Fındıkta kalsiyum İhtiyacı" başlıklı köşe yazısı
Fındık bitkisi kalsiyuma tüm besin maddelerinden daha çok ihtiyaç duyar. Toprakta olması gereken kalsiyum miktarı fosfordan 15, magnezyumdan 7, potasyumdan 4 kat daha fazladır. Bir dönüm fındıklığın toprağında olması gereken kalsiyum miktarı ortalama 550-575 kg/dekardır. Toprak analiz sonuçlarında kalsiyum yeter seviyede ancak kireç sıfıra yakın değerlerde olabiliyor. Kalsiyumunda bitki tarafından alınabilmesi için toprakta ki kireç miktarının da yüzde 1 ve üzerinde olması gereklidir. Maalesef bölgemizde toprak pH’ları düşük seviyede olduğu için de bahçelerimizde kalsiyum yeter seviyede olsa da bitki tarafından alımı çok az oluyor. Bu da verimi etkileyen faktörlerin başında geliyor. Ama nasıl verimi etkiliyor?
Kalsiyum bitki içinde hareketli değildir. Kalsiyumun eksik olduğu bir bahçede, kalsiyum yaşlı yapraklarda kalıp, genç yapraklara taşınmaz. Genç yaprakların olduğu kısım sürgün, tomurcuk kısımları yani büyüme noktalarıdır. Fındıkta genç sürgünler ne kadar çok olursa o kadar çok fındık anlamına geldiğini önceki yazılarımda da belirtmiştim. Genç sürgün demek fındık demektir. Bakın bir kalsiyum eksikliği bizi nasıl bir verim düşüklüğüne itiyor. Peki kalsiyum eksikliğini nasıl anlarız?
Genç sürgünlerde ki yapraklar sararmaya başlar. Yaprak uçları kıvrılır. Yeni sürgünler oluşmaz. Uç kurumaları oluşur. Tomurcuklar erken dönemde dökülebilir. Sizlerinde bahçesinde bu durumlar varsa bir ziraat mühendisine danışın derim. Çünkü bu durum direk verim düşüklüğü olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle kalsiyum fındık bitkisi için çok önemlidir.