Uğur Büyük'ün "HGS Park 2" başlıklı köşe yazısı

Geçtiğimiz günlerde Karasu Belediyesi’nin uygulamış olduğu HGS Park sistemiyle ilgili bir köşe yazısı kaleme almıştım. Bu yazıdan sonra bende girip kendi HGS sistemimi kontrol edince yaz boyunca kendi aracıma toplam 840 TL ceza kesildiğini gördüm. Yani ben, eşimle sahile yürüyüş yapmaya gittiğim için, arkadaşlarımla denize girdiğim için, kafede, restoranda çay, kahve içip yemek yediğim için tabiri caizse belediye benden haraç kesmiş.

Bu durum karşısında CİMER’e bireysel şikayette bulundum. Şikayet metnim şu şekilde:

“Sakarya’nın Karasu Belediyesi sahil kenarı Doğu Karadeniz Caddesi boyunca karşılıklı yol kenarlarına park eden araçlardan ücret tahsil etmektedir. Danıştay yolların amacı dışında otopark olarak kullanılmasının işlevsel olmadığı, bu uygulamanın yol kullanımını kısıtlayan ve ticari bir amaç içeren uygulama olduğu ve kalıcı bir çözüm olmamasından dolayı işlemi hukuka aykırı bulmuştur.

Bu karara rağmen Karasu Belediyesi, HGS sistemi üzerinden zorla ücret kesmektedir. Kamuya ait yol kenarlarına bırakılan araçlara sanki belediyeye ait üç adet otoparktan birine park etmiş gibi para cezası yazılmaktadır. Park edilen yerle, belediyenin otoparkı arasında yüzlerce metre mesafe bulunmaktadır. Bu hukuka ve vicdana aykırı uygulamanın iptal edilmesi ve yaz boyunca belediye tarafından kesilen para cezalarının araç sahiplerine iade edilmesini talep etmekteyim.”

Karasu Belediyesi’ne iletilen bu şikayet konusuna Belediye Başkan Yardımcısı imzasıyla şu şekilde cevap verilmiştir:

“Belediye Kanunu'nda yer alan; trafik düzenlemesinin gerektiği cadde, sokak, meydan ve benzeri yerler üzerinde araç park yerlerini belirlemek, işletmek ve işlettirmek kanunların belediyelere verdiği yetkiler arasında yer almaktadır. Bölgede yeterli sayıda tabela ve parkomat personeli bulunmaktadır. Tabelalardan park ücretleri ve HGS Park sistemi ile ilgili bilgilendirmeleri alabilirsiniz. Bilgilerinize rica olunur.”

Şimdi yapılan işlemle verilen cevabın alakasızlığına inanamıyorum. Ben diyorum ki araçlar sahil şeridine park ediyor siz sanki belediyenin üç adet otoparkından birine park etmiş gibi ceza kesiyorsunuz. Bu haksız ve hukuksuz bir işlem. Belediyenin yol kenarlarından eskiden alabildiği ücretleri de Danıştay bozdu. Kesilen otopark cezalarının köprü ve otoyollar için icat edilen HGS sistemi üzerinden tahsil edilmesi de ayrı bir vaka. Verilen cevap maalesef ben yaptım olduculuk. Binlerce kişinin hakkına giriliyor.

Sizlerde internet bankacılığından ya da HGS sisteminden sizlere ne kadar ceza kesildiğine bakabilirsiniz. Eğer vatandaşlar buna ses çıkarmıyorsa, muhalefet partileri ve hukukçular konunun üzerine gidip bu olayı mahkemeye taşımıyor, basında bir tepki vermiyorsa Karasulular ve yazlıkçılar sömürülmeye devam edecek demektir. Belediye gelecek senede yaya kaldırımında yürüdün 10 lira, denize girdin 20 lira, balık tuttun 30 lira, Yeni Mahalle köprüsünden geçtin 40 lira gibi yeni fikirlerle geldiği zamanda oturup izleriz!