Uğur Büyük'ün "101. yılında yeni tüzük" başlıklı köşe yazısı

CHP, 14 Mayıs 2023'teki yenilgisinin ardından genel başkanını değiştirerek partiyi "yenileme" vaadinde bulunmuştu ve 31 Mart yerel seçimlerinden birinci parti çıkarak tüzüğünü yeniledi. Siyaset bilimcilere göre tüzük parti için önemli ama daha kritik olan parti programı ve sorunlara çözüm bulan politikaları halka ulaştırabilmek.

CHP 20.Olağanüstü Kurultay'da kabul ettiği yeni tüzüğüyle 28 maddelik bir değişikliğe giderken bugünden itibaren başladığı parti programı çalışmalarıyla da halkta karşılık bulmasını beklediği politikalarla genel seçimde iktidara gelmeyi hedefliyor.

Normalde 25-26 Kasım 2023 tarihinde yapılması planlanan ve parti içinde uzun yıllardır konuşulan, Genel Başkan Özgür Özel'in de sözünü verdiği tüzük kurultayı 31 Mart yerel seçimlerine hazırlık amacıyla Eylül ayına ertelenmişti.

CHP'nin mevcut tüzüğü en son 9-10 Mart 2018 tarihli 19.Olağanüstü Kurultay'da yenilenmişti. O dönemde yapılan değişiklikler yeterli görülmemişti.

Tüzüğün yenilenmesiyle ilgili hazırlık sürecinde en çok öne çıkan ve tartışılan başlıklar; üç dönem kuralı, ön seçimin hakim denetiminde mi yoksa örgüt denetiminde mi olması gerektiği ve genel merkeze tanınacak yüzde 15'lik kota olmuştu.

En çok tartışmaya sebep olan 52.Madde ise parti yönetiminin önerdiği biçimde "TBMM üyeliği için adayların saptanmasında yöntemler ön seçim, örgüt denetiminde ön seçim, aday yoklaması, örgüt denetiminde aday yoklaması ve merkez yoklamasıdır. Hangi seçim çevresinde hangi aday saptama yönteminin kullanılacağına il örgütlerinin görüşü doğrultusunda Parti Meclisi karar verir" olarak kabul edildi.

Ayrıca, bu yöntemlerle belirlenecek milletvekili, il genel meclisi ve belediye meclisi adaylıklarında, parti meclisi ve yüksek disiplin kurulu seçiminde, il ve ilçe yönetim kurullarının seçiminde, il kongre delegeleri ve kurultay delegeleri seçimlerinde yüzde 50 cinsiyet kotası, yüzde 30 gençlik kotası uygulanacak.

Genel hatlarıyla değerlendirdiğimizde siyasi partiler çok iyi metinler yazabilir, aynı altılı masada olduğu gibi. Ama bunu siyasallaştıramaz, toplumsallaştıramazsanız, yazılanları siyasetinizin bir parçası haline getiremezseniz, anlamı yok. Ben CHP'nin çok iyi programlar yazabileceğini, teoride iyi şeyler üretebileceğini düşünüyorum ama CHP'nin asıl sınavı bunları toplumsallaştırmak. Toplumun algısını nasıl yönetiyorsunuz ve siz kendinizi nasıl onların adresi yapıyorsunuz? Bu önemli.

Yenilenen tüzüğü ile Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu; halk iradesinin, özgürlüğün, kadın erkek eşitliğinin, çağdaş eğitimin, laikliğin ve aydınlık yarınların mimarı Cumhuriyet Halk Partisi'nin 101.kuruluş yıldönümü kutlu olsun.