Ayşenur Elmacı'nın "Nüfus olarak büyüyor, ihtiyaç olarak yerimizde sayıyoruz" başlıklı köşe yazısı
İlçemiz Karasu her yıl nüfus olarak büyümeye devam ediyor. Büyümemiz ilçemiz açısından gelişmiş olarak düşünülüyor. Ki, gelişmiş yerler büyür algısı normaldir.
Nüfus olarak ileri gitsek de ihtiyaçlarımız büyümeyle daha da göze çarpmaya devam ediyor. Yaz aylarında oluşan nüfus artışını hepimiz görüyoruz.
Nüfus artışı oluyor, 75 binlik nüfusumuz hemen hemen 800 binleri rahatlıkla buluyor. Belediyelere gelen ödenek nüfusa kayıtlı olan kişi sayısına göre geldiği için hizmet anlamında ister istemez geri kalıyoruz. Bu açıdan bakıldı mı bu durum normal bir durum.
Turizm bölgesinde olan belediyelerin bu anlamda ciddi bir çalışma yapması lazım. İkametgah olarak herkesin adresi dışarısı gözüktüğü için Karasu’ya sadece 3 aylığına gelen yazlıkçılarımız da hizmet anlamında sıkıntıya düşüyor. Belediyelerimiz de nüfusa göre ödenek aldığı için zorlanarak hizmet yapmaya çalışıyor.
Geçtiğimiz hafta Akçakoca Belediye Başkanı Fikret Albayrak sosyal medya hesabından; “Akçakoca’da yaşayıp ikametgahı Akçakoca’da olmayan vatandaşlarımız var. Biliyorsunuz İller Bankası nüfusa dayalı vergi geliri sağlanmaktadır. Kişi başına yaklaşık aylık 700 ile 800 arası yıllık bir kişi 10 bin TL vergi gelirleri altından gelir sağlanmaktadır. Akçakoca’da yaptığımız çalışmalar sonucunda ciddi sayıda vatandaşımızın Akçakoca’da yaşamasına rağmen ikametgahının Akçakoca’da olmadığını tespit ettik” diye açıklama yaptı. Albayrak hizmetlerin kesintisiz devam etmesi için tüm tatilcilere seslenerek ikametgahlarını Akçakoca’ya almalarını söyledi.
Bu konu aslına bakarsanız Karasu’ya da yarayan bir konu, geçmiş yıllarda bununla ilgili bir çalışma başlatılmıştı. Devamına şahit olmadım. Sonuç ne oldu? Elimde bir veri olmadığı için rakamsal olarak bir şey yazamadım haliyle.
Yazlık nüfusu artış gösteren tüm ilçe belediyelerin bir sorunu bu. Belki hukuksal olarak bir takım yerel yönetimler kanununda değişiklik yapılabilir, sorun kökten çözülür. Hayırlısı olsun diyelim.
Yazımın başına gelecek olursak ilçemizde üç ay sonrası 12 ay ikamet eden emekli nüfusu her geçen yıl artışta olduğunu anlamak için kaşif olmaya gerek yok.
Bunu gözlemleyebiliyoruz. Şimdi sorulması ve alınması gereken cevaplar var, madde madde sıralayabiliriz. Mesela benim gördüğüm ve etrafımda ihtiyacın hasıl olduğu huzur evi planlaması var mı? Sormak isterim. Basından duyulduğu gibi, evde ölü bulunma haberleri veya bakıma ihtiyacı olan yaşlı insanların durumu bana mı çok geliyor acaba.
Yanılmıyorsak ilçeler içerisinde merkez hariç Hendek dışında huzur evi yok. Gönül ister ki tüm bireyler; annesine, babasına baksın. Kimsenin kimseye ihtiyacı olmasın ama geldiğimiz durum belli. Bu durum üzerinden değerlendirme yapacaksak bugünden tez bu çalışma için bir planlama yapmamız gerekiyor.
Yer olarak Kuyumcullu Mahallesi’nde olan geçtiğimiz yıllarda Serdivan Belediyesi’ne tahsis edilen sonrasında Serdivan Belediyesi’nin vazgeçtiği bu yer şu anki durumu Çevre Şehircilik Kentsel Altyapı İdaresi’nde. Sizce bu yerin huzur evine tahsisi olmaz mı?