Sultan Güner'in "Cinnet toplumu olduk mu?" başlıklı köşe yazısı

Cinnetin tanımında, bir kişinin anlık olarak aklını yitirmesi anlamına geldiği yazılı.

Her gün haber kanallarındaki akıl almaz haberlerden (ki her gün asla izlemeyi içim almıyor, arada bir bakıyorum) tam bir cinnet toplumu olduğumuzu artık düşünüyorum. Bayağıdır bir günü seçip haber başlıklarını sıralayıp, olduğu gibi görülsün istiyordum. Neredeyse her gün buna benzer haberlerle dolu günlük haber bültenlerini üzülerek izliyoruz! Eskiden bir çocuğa araba çarpsa günlerce kabus gibi anlatılıp empati yapılırdı…

Uzun zaman oldu adaleti bulamayanların kendi adaletlerini ya tek başına çözmeye çalıştığı ya da yakın çevresiyle toplaşıp çözmeye çalışmaları, bireysel silahlanmanın üst düzeye çıkması, geçim zorluğu sonucu hırsızlıkların artması (manav soyan adam gördük!), kadına şiddetin ve cinayetlerinin artması, işsizlik, umutsuzluk sonucu çokça intihar haberleri (en son aynı gün intihar eden 3 doktor haberine ne kadar üzüldüm anlatamam. Bir doktor kolay mı yetişiyor?)

Sıkışan trafikte bile insanlar ya silahla ya da sopalarla birbirlerine saldırıp ölümlü, yaralamalı sonuçlara varılıyor.

Pahalılık, enflasyon, işsizlik, gelir adaletsizliği gibi aile içi şiddet, kadın cinayetleri, çocuk istismarları, dünyada devam eden savaşlar, açlık, göçmenlik, mülteci sorunları, sağlıkla ilgili başıboşluk, randevu bile alınamaması, aklıma bir çırpıda gelenler…

Bunları duymaktan artık aklımızı yitirmek üzereyiz. Nasıl normale döneceğiz, muhalefetten de umudu kestik gibi, bilenler bilmeyenlere anlatsın lütfen. Aşağıda sadece bir günlük haber başlıkları görünüyor, bu sadece haber kanallarına ulaşıp haber yapılmaya değer bulunanlar!

Bunlardan çok daha ilginç ve korkunç haberlerle her gün, her gün, her gün baş başayız… 

12 Eylül 2023 haberleri…

*12 Eylül Darbesini yapanlardan Kenan Evren’in sıcak yatağında yüzüne ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası okunuyor! Bu görüntünün ilk defa yayınlandığı başlığıyla sunuluyor!

*Libya’da sel Dehşeti – Daniel Kasırgası, on binlerce kişi ölüp binlerce bina da sele kapılıp çamur oldu!

*Erdoğan yeni anayasa gerekliliğini muhalefete bildiriyor!

*Akşener Millet İttifakı’ndan ayrı seçime gireceğini açıklamış, bunun üzerine İmamoğlu ikna turlarına başlayacakmış!

*Suç örgütü lideri Ayhan Bora Kaplan tutuklandı, bilumum çapta silahla pozları veriliyor…

*Kiracı, kiraya zam yapan ev sahibini bıçaklayarak öldürdü, acı ile kıvranan ev sahibinin başından ayrılmadı! Dayı-yeğen oldukları anlaşılmış…

*Ankara Sincan’da kız arkadaşının akrabaları, amca, dayı, kuzenler korkunç şekilde ıslata ıslata dövüyorlar ve genç ölüyor!

*14 yaşında denizde kaybolan çocuğun cansız bedeni denizden çıktı.

*Rus modelin 5 yıllık birikimi olan mücevher ve paraları rezidanstan kapı açılarak (kırılmadan) çalınmış.

*112 sağlık çalışanları gazetecilere tehditler savurarak saldırdı.

*Ev sahibi, kiracısının kapısını -benim değil mi? deyip söktü! 

*Mezarlıkta kabirden çıkardığı kemikleri fırlattı! Kafatasını öptü… ve bunu sosyal medya hesabında paylaştı…

*Yolda yürürken bıçaklandı… Bıçaklanan kaçarak kahvehaneye sığındı, bıçaklayanda arkasından geliyor!

*İki kardeş az kalsın beton mikserinin altında can veriyordu, ikisine de çarpıyor çevresindekilerin uyarısını görmese ölümlerine yol açabilirdi, deniyor…

*Kasa hırsızları iş başında! Kasayı araçlarına yükleyip gidiyorlar, 10 kişi tutuklanıyor

*Ev hapsindeydi, ‘Ağırlaştırılmış Müebbet’ talep edildi! Kayınpeder eski gelininin evine gelip taciz ve darp ediyor eski gelini evinde saldırıya uğruyor! Bununla ev hapsi alan eski gelin bu defa ayrıldığı kocası tarafından evi basılarak saldırıya uğruyor! Evi basılan kadın saldırgana can havli ile tiner fırlatıyor.

*Bayrampaşa’da sokağı çöplüğe çeviren adam haberi. Belediye neyse ki temizliyor.

*Atina’da çete savaşı. Barış Boyun’un 6 adamı Yunanistan’da infaz ediliyor.

 *Emeklilere Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten Ekim’de zam sinyali. 7 bin 500 olan emekli maaşının günümüzün şartlarına göre 50.000 TL. ya da 30.000 TL olması gerektiğini, ancak geçinilebileceğini sokak röportajında insanlar söylüyor…

*Yurtiçi ve yurtdışından ilginç kaza haberleri…

*Eski karısının akrabaları evinin camından girerek eski koca, çocuğunun gözü önünde darp edildi!

*Cep telefonlarından SMS tacizleri. (Numaralarımıza nasıl ulaşılıyorsa bir dolu yerden sürekli SMS alıyoruz)

*Mersin’de Amerikalı dağcı derinlikte mide kanaması geçirince mahsur kaldı. 9 gün sonra 1276 metre derinlikten kurtarıldı. (Sevindirici tek haber)

*Şanlıurfa’da bitmeyen arazi husumeti, araç yakma, haraç, kundaklama, silahlı çatışma, tehdit, yaralama…

*Şırnak’ta aşiret düğününe takı yağmuru, deste deste paralar takılıyor, 2 gün 2 gece süren düğünde geline 1 milyon değerinde takı, damada 5 milyon para takıldı. (Bu düğün ve takı haberleri bilinçli mi veriliyor acaba diye düşünmeden edemiyorum, çünkü başka bir günü özetlerken yine rastlamıştım-ilginç!)

*İspanya’da boğaya geleneksel eziyet! Meşale takılan boğanın boynuzları tutuşup yanıyor!

*Esenler’de aynı araç tam 3 kez soyuldu. İçinden yapı malzemelerini çaldılar!

(Bu hafta organize kötülüğün 2015’te patlattığı bombalardan, 10 Ekim 2015’deki Ankara Gar katliamında hayatını kaybeden 103 canın ve yüzlerce kişinin yaralanmasına yol açan, insan eliyle yapılan en büyük vahşetlerden birinin 8. yıldönümü, fotoğraf çekmeye gittiğim ‘izinli’ mitingde, insanların patlatılınca ne hale geldiğini bana gösterenleri de kaybettiğimiz insanlarımızı da asla unutmayacağım!)