Karasu’da 2007 yılında Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nden 6 yıl içerisinde yatırım yapılmak şartıyla Kibar Holding’e bağlı Assan Alüminyum’a bin 200 dönüm arazi tahsis edilmişti. Binlerce insana iş vaadi ile aradan 17 yıl geçti ve holding, bahsi geçen araziye bir çivi dahi çakamadı. 2022 yılında ise yine Karasu’nun Camitepe Mahallesi sahilinde bulunan ve Karasu’nun ilçe merkezi büyüklüğündeki son değerli arazisi olan 3 bin 300 dönümlük araziye de aynı holding tarafından güneş enerjisi sistemi (GES) kurulması gerekçesiyle ihaleye katılım gerçekleştirildi.

TOPLANTIYA HALK ENGELİ

Assan Alüminyum tarafından hazırlatılan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) projesi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na sunulduktan sonra Sakarya Valiliği tarafından halka duyuruldu. ÇED süreci kapsamında da 19 Kasım 2024'te Camitepe Mahallesi'nde halkın katılımı ve bilgilendirilmesi toplantısı düzenlendi. Karasu halkı, sivil toplum kuruluşları ve siyasilerin tepkisi üzerine toplantı yapılamadı.

YENİ SÜREÇ BAŞLATILDI

Sonlandırılan ÇED süreciyle birlikte Kibar Holding gözüne kestirdiği Karasu sahili için pes etmedi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğünün yazısıyla ortaya çıktı. Buna göre; ÇED sürecinin iptal edilmesi kararı iptal edilerek firmaya bu kez ÇED Özel Formatı olarak tanımlanan yeni bir imkan sunuldu.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) başvuracak olan firma projede alan değişikliği talep ettikten sonra İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu süreci öncesinde ilgili kurumlardan uygun görüş talep edecek. Firmanın talebi ve Genel Müdürlüğün görüşü doğrultusunda ÇED süreci iptal kararı iptal edilerek böylece firmanın yeni girişiminin yolu açıldı.

D J I 0670-2

D J I 0671