Karasu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün ortaklaşa düzenlediği bilgilendirme konferansında, tarım alanlarında ciddi zararlara yol açan kahverengi kokarca ile mücadele konusu ele alındı. Sosyal Gelişim Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansa, Prof.Dr.Mustafa Zengin ve Prof. Dr. Salih Karabörklü konuşmacı olarak katılırken, Karasu Kaymakamı Mehmet Uğur Arslan, ilçe protokolü ve çiftçiler de konferansta yer aldı.
EĞİTİMLER VERİLDİ
Program, Karasu İlçe Tarım Müdürü Yutkun Cabak’ın konuşmasıyla başladı. Cabak, 2017 yılında kahverengi kokarcanın ülkeye giriş yaptığını, o günden itibaren de zararlı ile mücadeleye başladıklarını söyledi. Cabak, “Bölgemizde ilk olarak kahverengi kokarca ile ilgili toplantılarımızı yaptık ve daha sonra ilçe bazında planlarımızı gerçekleştirdik. Yaklaşık 40 mahallemizde 950 üreticiye eğitimler verdik, metruk binalarda ilaçlarımızı da yaptık. Ayrıca 25 tüp zararlıyla biyolojik mücadele edecek olan samuray arısını doğaya bıraktık. Eğitim ve çalışmalarımız da tüm hızıyla devam ediyor” dedi.
CİDDİ VERİM KAYIPLARI
Konferansta, kahverengi kokarcanın (Halyomorpha halys) Karadeniz Bölgesi’nde hızla yayılım gösterdiğine dikkat çekilerek, zararlının özellikle fındık, mısır, elma ve armut gibi ekonomik değeri yüksek ürünlerde ciddi verim kayıplarına yol açtığı vurgulandı. Uzmanlar sunumlarında kahverengi kokarcanın biyolojisi, yaşam döngüsü ve yayılma şekli hakkında detaylı bilgi verirken hem kimyasal hem de biyolojik mücadele yöntemleri konusunda önerilerde bulundu.
KARARLI OLUNMALI
Prof.Dr.Mustafa Zengin, kahverengi kokarcanın neden istilacı olduğunu, Türkiye’deki durumunu anlatırken mücadele konusuna da dikkat çekti. Zengin, kahverengi kokarcayla feromon mücadele kapsamında TutSAK’ı çıkardıklarını ve bunun üzerinde yoğun bir şekilde çalıştıklarını tamamen yerli olan bu ürünün ilk numunelerini aldıklarını da söyledi. Prof.Dr.Zengin, bu istilacı türün Türkiye tarımı için tehdit oluşturduğunu, kararlı ve erken önlem alınmaması durumunda zararın daha da büyüyeceğini ifade etti. Zengin, çiftçilere nasıl mücadele edeceklerini de sırası ile anlattı.
MÜCADELE YÖNTEMLERİ
Prof. Dr. Salih Karabörklü ise yaptığı konuşmada başlıca mücadele yöntemlerini anlattı. Karabörklü, kapalı mekanlarda mücadele, biyotenik mücadele, kimyasal mücadele ve biyolojik mücadele konularını ele aldı. Karabörklü, kokarca zararlısı ile kimyasal mücadele konusu hakkında detaylı bilgi de verdi. Ruhsatlı bitki koruma yöntemlerinden bahseden Karabörklü, ürünlerin zararlı üzerindeki etkilerini de verilerle anlattı. Ayrıca, Japonya ve İtalya gibi ülkelerde bu zararlı ile mücadele amacıyla kullanılan samuray arısı (Trissolcus japonicus) gibi doğal düşmanlar hakkında da bilgi verildi. Program sonunda çiftçiler uzmanlara sorularını da birebir sorma fırsatı elde etti.
Güler Çınasoğlu’nun haberi