Oğuzhan Kır'ın "Bir zamanların efsane takımı Kocaali Doğanspor" başlıklı köşe yazısı

Sakarya’nın köklü spor kültürüne sahip ilçelerinden biri olan Kocaali, 1970’li yıllarda futbolda devrim niteliğinde adımlar atmıştı. Dönemin gençleri çılgınca futbol oynuyor, turnuvalar düzenliyordu. Gençler, 1956 yılında kurulan Kocaali Sahilspor’da futbol oynuyor, resmi maçlarda ilçeyi temsil ediyorlardı. Yeni nesillerin futbolu çok sevmesi ve genç sayısının hızla artması, ilçede yeni bir spor kulübü kurulmasını da beraberinde getirdi.

Kocaali’de, Sahilspor’dan sonra ilk resmi spor kulübü girişimi 1977 yılında kurulan Doğanspor oldu. Kocaali esnaflarından Fırıncı Hasan Çetin, Pastacı Zekeriya Yan ve Terzi İrfan Sarımehmetoğlu öncülüğünde Dişçi Necmi Uğur, Nabi Zehir, Aslan Aras, Tapucu Osman Kadı, Hakan Akça gibi gençler tarafından resmi bir spor kulübü derneği olarak kuruldu. Kulübün kuruluş amacı, spora ilgi duyan ve bilhassa futbol oynama isteği bulunan gençlerin sayısında artış ve Kocaali Sahilspor’da forma şansı bulmakta zorluk çeken gençleri bir çatı altında toplama gayesi idi.

Başlangıçta sadece futbol branşında faaliyet gösteren kulüp, faaliyet alanına 1978 yılında güreşi de ekledi. Doğanspor, Kocaali’de iki farklı branşta faaliyet gösteren ilk kulüp olarak tarihe geçti. Bu girişim sayesinde Kocaali’de sporun önemi bir kez daha vurgulanmış ve spora yön veren bir bakış açısının oluşmasına katkı sağlanmıştır. Kocaali esnafları tarafından desteklenen Doğanspor Kulübü, Kocaali gençlerini tek çatı altında toplayarak farklı yeteneklerini keşfetmelerine ve geliştirmelerine yardımcı olmuştur. Sporun yaygınlaşmasında ve Kocaali’de sosyal yaşamın bir parçası haline gelmesinde önemli katkılar sağlamıştır.

Başlangıçta tamamen Kocaalili gençlerden oluşan Doğanspor, zaman içinde Kocaali’ye bağlı köylerden, Kuyumculu, Küçük Karasu ve Karasu’dan da gençlerin katılımıyla bölgesel nitelikte bir kulüp haline geldi. Bölgesel turnuvalara, mahalli müsabakalara ve özel maçlara katılarak pek çok başarı elde etti. Kulübün, Kocaali merkezinde büyük bir lokali bulunuyordu. Lokalde Kalos Turan Çağlayan Hoca tarafından güreş dersleri veriliyor, masa tenisi oynanıyordu. Kulübün Kocaali ve Karasu bölgesinde hatırı sayılır bir taraftar grubu mevcuttu.

Doğanspor’un antrenörü Çorumlu Hasan Çetin idi. Gençler arasında Afrikalı Hasan veya Fırıncı Hasan olarak tanınmaktaydı. Kocaali’de bir fırında çalışarak geçinen Afrikalı Hasan Çetin, gerçek bir futbol aşığı olmakla birlikte kazandığının neredeyse tamamını gençler için harcayan fedakar, örnek bir şahsiyetti. İşinden artırdığı bütün zamanını Doğanspor’da futbol oynayan gençlere antrenman yaptırmakla geçiriyordu. Alçakgönüllü, saygın kişiliğiyle Kocaali gençlerinin örnek aldığı Afrikalı Hasan Çetin, 1980’li yılların ortalarında talihsiz bir trafik kazası sonucu hayatını kaybetti.

Futbol turnuvalarıyla ün yapmış olan Kocaali’de, 1984 yılında düzenlenen bir Bahar Turnuvası’nda Doğanspor ile Koğukpelitspor final oynadı. Sakaryaspor’un eski futbolcusu Ercan Zorlu Koğukpelit’in antrenörlüğünü yapıyordu. Doğanspor, maçı 3-2 kazanarak şampiyon oldu. Maçın son dakikalarında Doğanspor’da oynayan profesyonel futbolcu Muhammed Deligöz’ün bacağı kırıldı. Bu maç, unutulmaz maç olarak Kocaali halkının hafızasına kazındı.

1987 yılında Pastacı Zekeriya Yan’ın yurt dışına çalışmaya gitmesi üzerine kulübün tüm sorumluluğu İrfan Sarımehmetoğlu’na kaldı. Yalnız kalan Sarımehmetoğlu kulübün faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldı. Türkiye’deki sağ-sol olaylarının Kocaali’ye sıçramaması için büyük mücadele veren Doğanspor, o dönem büyük ölçüde başarılı oldu.

Whats App Görsel 2024 09 30 Saat 14.15.20 D38E0Aad

FOTO Doğanspor Futbol Takımı, Kuyumculu Sahası, 1977.

Arkadakiler soldan: Zekeriya Yan, Çorumlu (Afrikalı) Hasan Çetin, Ali Yılmaz, Fethi Erdoğan, Hüseyin Tarım, Sefa Özkarataş, Ali Alemdar, Aslan Aras, İhsan Sarımehmetoğlu, Terzi İrfan Sarımehmetoğlu, Tapucu Osman Kadı. Oturanlar: (?), Ali Gül, Aydın Tank, Adnan Köse, (?), Mustafa Kuru, Orhan Başar, Osman Emecan, Metin Yılmaz, Bekçinin Salim Gül, Yüksel Yılmaz.