Oğuzhan Kır'ın "Nazi askerleri İncilli ve Küçük Karasu’da (1944)" başlıklı köşe yazısı

II.Dünya Savaşı devam ettiği sırada Almanlar ve Ruslar, Sakarya sahillerini yakından takibe aldılar. Ankara’yı işgal etmenin en kolay yolu Karasu ve Kocaali sahillerinden askeri çıkarma yapmaktı. Tehlikeyi önceden fark eden Türkiye Devleti, Doğu Marmara sahillerini korumak amacıyla 1940 yılında Melen Çayı’ndan Şile’ye hatta Çatalca’dan Kırklareli’ye kadar olan bütün sahillere Genel Kurmay Başkanı Fevzi Çakmak’ın önerisiyle Çakmak Hattı Koruganlarını inşa etti.

II.Dünya Savaşı başladıktan sonra Almanya, karayoluyla taşıdığı U9, U18, U19, U20, U23 ve U24 denizaltı gemilerini Tuna Nehri’nden Karadeniz’e çıkardı. Alman denizaltıları Sovyet gemilerine adeta kabus yaşattı. Savaşın sonlarına doğru Romanya’nın taraf değiştirmesi ve Türkiye’nin savaşa katılmamasıyla birlikte gemiler Karadeniz’de adeta hapsoldu. Hitler, gemileri Türkiye’ye satmak istedi fakat bu teklif reddedildi. Hitler, bunun üzerine mürettebata Türkiye kıyılarına yaklaşmalarını ve gemileri infilak ederek karaya çıkmalarını emretti.

U20 denizaltısı 10 Eylül 1944 yılında Karasu Yenimahalle açıklarında batırıldı ve mürettebat yüzerek karaya çıktı. İncilli’den karaya çıkan Nazi askerlerini, koruganlarda nöbet tutan Türk askeri karşıladı. Denizdeki akıntının etkisiyle K.Karasu’dan karaya çıkanlar ise köy merkezine giderek camiye sığındılar. Sabah saatlerinde köy merkezinde Nazilere rastlayan Karasu Köyü halkı onlara kuru kıyafet ve yiyecek vererek jandarmayı bilgilendirmiştir.

Bu olay dönemin Son Posta Gazetesi’nde “Memleketimize gelen iki Alman mülteci grubu askeri makamlara teslim edildi” başlığıyla duyuruldu. Haberde; “Pazar günü sabahı Bolu’nun Akçakoca kazası kıyılarında 2 subay ve 20 erden, Kocaeli’nin Karasu kazası kıyılarında ise 1 subay ve 21 erden ibaret iki Alman mülteci grubu askeri yakalanmışlardır. Bunların bindikleri deniz vasıtaları Karadeniz’de battığından sahilimize yüzerek çıktıkları anlaşılmış ve hepsi gözaltı edilmek üzere askeri makamlara teslim edilmişlerdir.”

Kaynak: Hayri Çapraz, “Birinci Dünya Savaşı’nda Rusya’nın Boğazları Ele Geçirme Planları”, Çarlık Rusyası ve Boğazlar, Harp Tarihi Çalıştayı Bildirileri 12 Haziran 2019.

Kaynak: Son Posta, 14 Eylül 1944, sayfa 3.

Whats App Görsel 2025 01 13 Saat 12.57.06 72F66412