Dün denk gelip izlediğim bir filmi sizlerle paylaşmak istedim. Filmin ismi “Suretler”. İngilizce tam adı “Surrogates”. Film bilim-kurgu türünde bir film. Konusu itibari ile; Sağlıklı, güzel görünümlü ve uzaktan kumandalı makineler olan suretler, insanların yerini almakta ve böylece insanların evlerinin rahat ve güvenli ortamından çıkmadan dışarıdaki hayatı yaşamalarına imkân tanımaktadır.
İnsanlar bu suretlerle, yani kendilerinin görünümleri olan robotlar aracılığı ile, evlerinden çıkmadan dış dünyadaki tüm işlerini bu suretler aracılığı ile halletmektedir. Evlerinde pislik içinde, farklı cinsiyetlerde sürdürdükleri yaşamlara kıyasla, suretleri mükemmel bir görünümle onların yerine geçmiş durumda. Fakat filmde bundan rahatsızlık duyan birilerinin olduğunu görüyoruz. Hatta bu suretlerin yaratıcısı bile artık bu teknolojinin insanların yerini aldığı gerekçesi ile, bir virüs yaratır ve suretlerin bağlantılı olduğu kişiyi bile öldürüleceği bu virüs suretler için artık bir tehlikedir.
Filmi izlerken ben korktum. Bugün bu teknolojiden çok da farklı olduğumuzu zannetmiyorum. Evlerinin konforlu ortamından çıkmadan, yaşamını online ortamlarda sürdüren binlerce kişi var. Sosyal medya gibi platformlarda paylaştıklarına kıyasla, gerçekte onları tanımakta bile zorluk çekebilirsiniz. Evet, film uzak bir gelecekten bahsetmiş olabilir fakat uzak gelecek yakın mı yakın.
Küçüklüğümüzden beri bizlere öğretilen bir şey vardır. Teknoloji iyidir, fakat iyi amaçlarla kullanıldığında. Peki iyi amaç gayesini gerçekleştirmek kimin umurunda. İnsanların bilinçaltının isteklerine göre hazırlanan, birçok içeriği düşündüğümüzde hala iyi amaç, ahlaktan bahsedebilir miyiz? Araç kiminse onun gayesini taşır. Bu açıdan bakılacak olursa, dünyadaki büyük teknolojilerin kaynağı, kozmopolit olarak oluşturulan büyük şirketlerdir. Bu şirketlerin amaçları he zaman için daha fazla para kazanmaktır. İhtiyacımızdan fazla ürün satın almamızın sebebi de büyük şirketlerin insan psikolojini en ince ayrıntısına kadar bilmelerinden ileri gelir. Bugün herkes Sigmund Freud’u bilir. Kim bu adam psikanaliz ’in kurucusu. Aynı zamanda bu bahsettiğim büyük şirketlerin bilinçaltına seslenmesine sebep olan adam. Daha fazla bilgi için “Ben Asrı” herkese tavsiyemdir. YuoTube’dan izleyeceğiniz bu belgesel anlattıklarımın ayrıntılı bir şekillenmesine yardımcı olacaktır.
Öneri ve tavsiyeler için: [email protected]