Ayşenur Elmacı'nın "Bir hikayenin daha sonuna geldik" başlıklı köşe yazısı

Hikaye noktalandı sevgili okurlarımız. Karasu’da yapılması planlanan yatırımlar yeniden hikaye oldu.

Deniz kıyısındaki 2 bin 200 dönümlük hazine arazisinin BMC’ye tahsis edilmesiyle başlayan hikayenin devamında önce BMC el değiştirdi, sonra fabrika inşaatı durduruldu.

 Firma yatırımını Ankara’ya kaydırırken, 2018 yılında Cumhurbaşkanı kararıyla yapılan tahsis ve teşvikler yine Cumhurbaşkanı kararıyla sona erdirildi.

1 Haziran 2017 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe giren 14.05.2018 Tarihli ve 2018/11815 Sayılı Kararname ile başlayan BMC hikayesi, 31 Ağustos 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan 8905 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile son buldu.

Karara göre BMC’nin Karasu ve İzmir’deki üretimi için verilen proje bazlı teşvik yürürlükten kaldırıldı. Elimize geçen tüm fırsatlara sahip çıkamadan oturup yatırımın gelip gitmesini izledik.

BMC’nin 12 Sayılı Cumhurbaşkanı kararıyla yürürlüğe giren, Sakarya’daki lokomotif, raylı sistem araçları üretim tesisi yatırımı da yürürlükten kaldırılmış oldu. Böylece Karasu’dan başlayan BMC hikayesi de resmi olarak son buldu.

13 Ocak 2019 tarihinde Sakarya Karasu Fabrikası’nın temel atma törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar Emiri Temim Bin Hamed Al Sani, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank katılmıştı. Görkemli bir törenle temel atılmış ve 2023 yılında 10 bin kişinin istihdam edileceği duyurulmuştu.

Ne 10 bini? Bir tane bekçi vardı. O da işinden oldu. BMC hikayesi Karasu’da böylelikle noktalanmış oldu.

Gelelim diğer gelip gelmemek arasında kalan yatırımlara.

Ne var şuanda?

Hiçbir şey yok. Çünkü yöneticilerin tüm yatırımlara sessiz kalması ilçeye bir artı sağlamıyor. Vatandaş da ne yapsın işte, izleyip, konuşup yorumlayıp geçiyor. Yapacak başka bir şeyleri yok çünkü. O gün 10 bin kişiye istihdam deyip şuan bir kişiye bile yararı olmayanın gelecek ile ilgili planlar yapması çok komik geliyor.

Ethem Sancak BMC’yi Tosyalı grubuna sattı. Sonra İhsaniye Mahallesi’ndeki BMC arazisinde 2022 yılının Mayıs ayında fabrika binasının söküm işlemleri başladı. Sonra Tosyalı Holding’e devredilen araziye Haziran ayında ASAŞ talip oldu. Sonra da Resmi Gazete’nin 15 Eylül 2023 tarihli sayısında, 2018 tarihli proje bazlı teşvik kararında değişiklik yapılmasıyla Karasu ve Sakarya adeta taca atıldı.

Durun daha devamı var. Yatırım yeri olarak Ankara belirlendi. 2024 yılının haziran ayında da aynı arazi Afyonlu bir firmanın merceğine alındı ve talip oldukları öğrenildi.

Arazi ve fabrika binasının akıbeti henüz netlik kazanmadı.

Yani bir elin nesi var iki elin sesi var diyeceğim de, eller de o kadar çok ki ne olduğunu kimse doğru düzgün de takip edemedi. Karasu üvey evlat pozisyonunda olmaya koşar adımlarla devam ediyor.

Biz de seyredip kenara çekiliyoruz. Ah yöneticiler ahhh. Vekiliniz dedi ya hani “AK Parti sadece oydan ve seçimden ibaret değil. AK Parti hareketinin, öteki dünya ve imtihan için de bir vesile olduğunu düşünüyorum” diye.

Karasu için de bir şeyler yapıp, güzel şeylere vesile olsanız keşke. Vatandaşın imtihanı şuan zor, sizinle zor.

Vatandaşın aklı ile dalga geçerken sizin imtihanınız nasıl olur bilemeyeceğim. Yöneticiliği yöneticilik gibi yapabilecek kişiler ile sınanmamız dileği ile hayırlı haftalar.

Bir hikayenin daha sonuna geldik Karasu’m. İyi uykular…