Ebeveynler bebeğinin kendi başına ayakta durmayı öğrenip yürümesini isterler. Bir yaşından iki yaşına uzanan zaman diliminde doğduğunda refleksif hareketlere sahip olan bebek yürüme becerisini kazanarak çevresi etrafında hareket eden bir bebeğe dönüşmekte. Bebeklikteki bu gelişme, hareketlerle ilgili gelişimdir ve “motor gelişim” olarak adlandırılır. Motor gelişim, olgunlaşma ve öğrenme yoluyla gerçekleşir. Yürüme, konuşma, elle tutma ve el kontrolü gibi beceriler temelde olgunlaşmaya dayalı motor becerilerdir. Bu olgunlaşma süreçleri hızlandırma ya da geciktirmede çevresel koşulların etkilidir.
Çocuğunuzun serbestçe hareket etmesine, sık sık oyunlar oynamasına izin verirseniz daha hızlı gelişimine (motor), yürümesine yardımcı olursunuz. Bebeğinizin hareket etmesine izin vermediğiniz takdirde gelişimi (motor) yavaşlayacak ve yürümesinde gecikecektir.
Her canlının olduğu gibi bizlerinde gelişim dönemleri vardır. Önce doğuyoruz sonra dönmeye başlıyoruz sonra oturmaya sonra emeklemeye ve son olarak ta yürümeye başlıyoruz. Aileler özellikle 4-7. aylar arasında, biraz da çevrenin baskısıyla çocuklarına yürüteç alıp kullandırıyorlar. Bebekler emekleme dönemini tamamlamadan yürümeye çalışıyor ve bu durum tıbbı rahatsızlıklar meydana getiriyor. Yürüteç bebeğin doğal yürüme dönemleri sırasında ise (refleksler dönemi, tam basamadığı çökme dönemi, tekrar ayakları üzerine bastığı istemli ayağa kalkma dönemi ve sıralama - yürüme dönemleri) duraklamaya ve kesintiye neden olur.
Yürütecin bebek için olumsuz etkileri;
- Vücudu daha yerçekimine karşı dik durmaya hazırlıklı olmadığından yığılarak duracağı için kifoz ya da skolyoz gibi omurga eğriliklerine neden olabilir.
- Ayak yapısı daha hazır olmadan bastırıldığı için ayak deformiteleri oluşabilir.
- Kalça yapıları tam gelişmeden, tüm vücut ağırlığının simetrik ya da asimetrik olarak kalçalara yüklenmesi sonucu kalça problemleri oluşabilir.
- Bebek yürüteçte aslında yürümez, ayakları ile iteleme yapar. Bacak boyu kısa geldiği ve tam basmayı bilemediği için parmak ucuna basar ve bu alışkanlığa neden olabilir. Böylece yürüdüğü zaman parmak uçlarında yürüyebilir.
- Bebeğinizin devamlı aynı ortamda ve kısıtlı alanda olması psikolojik gelişimini olumsuz etkiler.
Bebeğinizin fiziksel, psikolojik gelişimi için Yürüteç yerine yere konulan bir örtünün üzerinde özgürce oynamasına ve gelişmesine yardımcı olun. Çocuğun yürümeyi öğrenmesi için oyuncak pusetini itmeye çalışması veya bir iskemleyi itmesi daha faydalıdır.