Selman Yümnü'nün "Türkiye’de şeytan olmak" başlıklı köşe yazısı
Şeytanın işi zor. Türkiye’de en azından. Çünkü buradaki düzen öyle bir kurulu ki şeytanın fazla mesai yapmasına gerek kalmıyor. İnsanlar zaten birbirlerine yalan söylüyor, hile yapıyor, kul hakkı yiyor, rüşvet alıyor, haramı helal gibi gösteriyor. Şeytanın görevi tarih boyunca insanı kötülüğe yönlendirmekti ama Türkiye’de onun yerine bunları üstlenenler var. Şeytan belki de bu ülkede meslek değiştirmeli; zira piyasada zaten ondan çok var.
Bir düşünelim: Bir insanı kandırmak, hakkını yemek, aldatmak normalleşmiş durumda. Bir esnaf müşterisini nasıl daha fazla dolandırırım diye düşünürken, bir yönetici kendisine verilen yetkiyi nasıl kötüye kullanırım diye hesap yapıyor. Çalışan iş yerinde kaytarmanın yolunu ararken, işveren sigorta priminden nasıl kaçarım diye plan yapıyor. Bürokrasi içinde işini yaptırmak isteyen rüşveti cebinde hazır tutuyor, çünkü biliyor ki işler böyle yürüyor. Hal böyleyken şeytana düşen ne? Belki de sahneye çıkıp, "Ben masumum, bu benim işim değil" demek.
İronik olan şu ki, herkes bu düzeni eleştiriyor ama herkes bu düzenin bir parçası olmaya devam ediyor. Biri işini yokuşa sürüyorsa, diğeri torpilini arıyor. Biri malına hile katıyorsa, diğeri "Herkes yapıyor, ben de yapayım" diyor. Bu kadar kirli bir sistemde, şeytanın işi de zorlaşır. Çünkü kandırılmaya gönüllü bir toplumda şeytanın fısıltısına bile gerek yoktur.
Peki, bu gidişatın sonu ne olacak? İşte en büyük soru bu. Belki de Türkiye’de şeytanın gerçekten işi kalmadı. Belki de onun yerine "ahlak tüccarları" geçti. Din, ahlak, değerler hep dillerde ama icraatlara bakınca bambaşka bir tablo var. Ve en kötüsü de şu: İnsanlar artık bu düzeni kanıksamış durumda. Hırsızlık, yolsuzluk, dolandırıcılık karşısında kimse şaşırmıyor.
Sonuç olarak, Türkiye’de şeytan olmak lüzumsuz bir meslek haline geldi. Burada şeytanlık yapmak isteyenlerin rakipleri çok güçlü. Belki de şeytan Türkiye’ye gelip emekliye ayrılmalı. Çünkü burada insanlar şeytanın bile aklına gelmeyecek numaraları çoktan öğrenmiş durumda.