Fikri Sönmez 1938 yılında Ordu-Fatsa'nın Kabakdağı Köyü’nde doğar. Ailesinin ihtiyacı üzerine ilkokuldan sonra bir terzinin yanında çırak olarak çalışmaya başlar.
Sönmez 60'lı yılların ortalarında Türkiye İşçi Partisi (TİP) üye olur ve aktif olarak görev alır. Dev-Genç saflarında 6. Filo'ya karşı düzenlenen gösterilere katılır. Giresun, Ordu, Samsun bölgelerinde aktif faaliyet yürütür.
1979 yılında Fatsa belediye başkanı Nazmiye Komitoğlu'nun vefatı nedeniyle bir ara seçim yapılır. Bağımsız belediye başkan adayı olur ve 14 Ekim 1979'da seçimi kazanır. Seçildikten sonra Fatsa'yı özelliklerine göre 11 bölgeye ayırarak halk komitelerini oluşturur. İki ayda bir yapılan halk toplantıları ile de halkın belediye yönetimine katkıda bulunmasına çalışılır. Bu komitelerin üyeleri bu toplantılarda belediye çalışmalarını denetler, gerekirse komite üyelerini görevlerinden alırlardı.
Komitelerde belediye faaliyetlerinden başka içki, kumar sorunları, kadının evde gördüğü şiddet gibi diğer konular da ele alınmaya başlanmıştı. Bu komitelerin gerçekleştirdiği önemli çalışmalardan biri "Çamura Son" kampanyası idi. Kampanyanın ardından bir de Fatsa Halk Şenliği düzenlenir. İlçe kısa bir süre içinde Sosyalist solun simgesi olurken sağcı basın organları ve politikacılar tarafından da eleştirilere hedef olur. İşte bir rüya gerçekleşmek üzereydi. Fatsa adeta bir komün düzenine ilerlemekte, halk dönüşüme kısa sürede ayak uydurmaktaydı. Özellikle rüşvet ve karaborsanın üzerine giden Terzi Fikri, tüm borçları kapattıktan sonra çalışanların ücretlerini de düzenli ödemeye başlamıştı. Bütün bunları da 8 ay gibi kısa bir sürede yapmıştı.
Fatsa'da komün düzeni kurulmuşken o esnada Çorum'da Alevilere yönelik bir katliam yaşanmıştır. Ülkücülerin saldırısına uğrayan Alevi mahallelerinden sonra Türkiye, kutuplaşmanın en yüksek olduğu dönemlerden birine girmekteydi. Bu esnada o dönemin başbakanı Süleyman Demirel, toplumsal gerilimi yükseltecek bir cümle kurmuştu: "Çorum'u bırakın, Fatsa'ya bakın."
11 Temmuz 1980'de ilçeye “nokta operasyonu” diye tabir edilen bir askeri operasyon düzenlendi. Operasyon bizzat Kenan Evren tarafından yönetilmişti. Sokağa çıkma yasağı konulan Fatsa askerler ve faşistler tarafından mahalle mahalle, ev ev, oda oda arandı. Gözaltına alınanların sayısı kısa sürede 400'e yaklaştı.
11 Temmuz günü gözaltına alınan Fikri Sönmez 4 Mayıs 1985 günü cezaevinde kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi. Fatsa ise her daim bir sosyalist yerel yönetim deneyimi olarak görüldü ve Türkiye'nin ilk komünü olarak tarihe geçti.
Türk Siyasi tarihini okudukça inanmakta zorlandığım o kadar olay olduğunu gördüm ki yani ne denir bilemiyorum. İnsanın akıl sağlığını zorlayacak olaylar. Fikri Sönmez diye biri Samsun'un küçük bir ilçesinde Belediye Başkanı oluyor. Ülke yangın yeri krizler, suikastlar, terör eksik olmuyor devlet büyükleri bırakmış işlerini güçlerini burayla ilgileniyorlar.
Terzi Fikri olayı nedir biliyor musunuz öncelikle Fikri Sönmez'in geçmişi, ikincisi ise soğuk savaş yılları Kapitalizmin savunucusu ABD dünyanın her yerinde komünist düzenle mücadele eden herkese bunlar terör örgütleri olsa dahi destek veriyor. Ve müttefiği ve güdümündeki Türkiye'de böyle bir düzen kuruluyor. Bu komünist düzenin işlediği ve çalıştığı Süleyman Demirel'den önce ABD yetkililerinin kulağına çoktan gitmiştir. Gitmiş ki Kenan Evren darbeyi yaptıktan sonra ilk işlerinden biri buraya müdahale etmek olmuş. Çok yazık...