Uğur Büyük'ün "CHP 21.Olağanüstü Kurultayı ve Sakarya siyaseti" başlıklı köşe yazısı
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), partiye kayyum atanmasını engellemek amacıyla aldığı karar doğrultusunda gerçekleştirdiği 21.Olağanüstü Kurultayı'nda Özgür Özel yeniden CHP lideri seçildi.
Özel 1.323 kayıtlı delegenin bulunduğu kurultayda 1.171 oy aldı. 105 oy ise geçersiz çıktı. Kurultayda CHP'nin cumhurbaşkanı adayı seçilen ve görevden uzaklaştırılan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu için bir koltuk ayrıldı. Partinin önceki genel başkanları Kemal Kılıçdaroğlu, Altan Öymen, Hikmet Çetin ile Sosyal Demokrat Halkçı Parti Genel Başkanlığı yapan Murat Karayalçın da kurultaya katıldı.
Kurultay konuşmasında "yaş kotası" gibi bazı zorunluluklar dışında mevcut PM'yi büyük ölçüde koruyan Özgür Özel, Sakarya’dan eski Grup Başkanvekili Engin Özkoç'u ve Ecevit Keleş’i PM listesine aldı. Özel ayrıca, 2023 Kurultayı'nda, listeyi delerek PM'ye giren 8 isimden 5'ini bu kez kendi listesinden aday gösterdi. 2023'de muhalif listeden PM'ye giren Müslim Sarı, Orhan Sarıbal ve Koza Yardımcı ise Özel'in listesinde yer almadı.
Kurultayın ardından CHP lideri Özgür Özel, yeni PM içinden Merkez Yönetim Kurulu'nu (MYK) belirleyecek.
Sakarya siyaseti açısından baktığımızda ise ilimizin Türkiye’nin birinci partisinde Milletvekili Ayça Taşkent, PM Üyeleri Engin Özkoç ve Ecevit Keleş ile temsil edilmesi de ayrıca değerli olarak görüyorum. Sakarya’da yüzde 15 – yüzde 20 bandına sıkışan CHP’yi ortak akıl ve sistemli bir çalışma ile buradan çıkarabiliriz. Parti nasıl ülke çapında yüzde 30’luk cam tavanı kırdıysa Sakarya’da da bunu başarabilir. Peki bunu nasıl başaracak?
-Daha fazla bir araya gelerek kırgınlıkların ve küskünlüklerin sonlandırılması gerekir.
-Mantıklı hedeflerin belirlenmesi: Dört tane belediye kazanabilmek, iki tane milletvekili çıkarabilmek gibi.
-Seçimden seçime değil dört beş yıl boyunca sahada olan bir örgüt yapısı oluşturulmalı.
-İlçelerin birbirleriyle koordinasyonu güçlendirilmeli.
-Etkinlik, eylem, özel gün ve projelerin arttırılması gerekiyor.
-Sosyal medya daha aktif ve etkin kullanılması gerekiyor.
-Üyelerden toplanan aidat sisteminin yeniden çalıştırılması gerekiyor.
-Üç ayda bir ilde genişletilmiş toplantıların yapılması gerekiyor.
-Delege savaşları sona ermeli, il ve ilçe başkanları parti üyeleri tarafından seçilmelidir.
-Belediye başkan adayları ve milletvekili listeleri yapılırken bilimsel yöntemlerden yararlanılması gerekiyor. Bu yöntemleri uygulayan il ve ilçelerin büyük kısmını kazanmış bir parti bunu Sakarya’da da başarabilir.
-Oncu buncu tartışmaları ivedilikle sonlandırılmalı bu muhabbetleri yapan kişilere bu işin taraflarından uyarı yapılmalıdır.
-Eski milletvekili adayları, belediye başkan adayları, il ve ilçe başkan adayları, parti büyükleri de seçim çalışmalarına dahil edilmeli gerekirse görev verilmelidir.
Listeyi uzatmak mümkün fakat genel hatlarıyla durumu özetleyebildiğimi düşünüyorum. Seçimler geride kaldı, Sakarya teşkilatı hızla toparlanmalı, örgütlenmeli ve bir program çerçevesinde çalışmaya başlamalıdır.