Ayşenur Elmacı'nın "Dört otobüs gönderir, kendimiz taşırız!" başlıklı köşe yazısı
Karasu - Adapazarı arasında çalışan özel halk otobüsleriyle ilgili vatandaşlar ve şoför ile birebir yaşanan sıkıntıları hemen hemen her yıl köşe yazılarımdan değiniyordum.
Türkiye’de 4376 sayılı yasaya göre 65 yaş ve üstü vatandaşlara şehir içinde ücretsiz seyahat imkanı tanınıyor. Çok yerinde ve olması gereken bir uygulama.
Fakat gelin görün ki şoför esnafı bu uygulamayı hiç ama hiç sevmiyor. Şahsen şahit olduğum birçok durumda şoförler 65 yaş üstü vatandaşlarımızı duraklardan alırken homurdanıyor, indirdikleri zaman arkasından konuşuyor, bir durak gittikleri için laf ediyor. Yasaya göre bu hakka sahip olan vatandaşlarımızı bedavacı, avantacı, fırsatçı olarak görüyorlar ve buna göre davranıyorlar.
Böyle muamele gören insanlarımızın düştüğü durumu düşünebiliyor musunuz?
Hayatları boyunca çalışıp, didinip, çocuk yetiştirip yorulan, emekliliklerinde rahat etmek isteyen bu insanlar, minibüse çekine çekine biniyor. Hatta bazıları bu durumu yaşamamak için normal seyahat kartı alıp, toplu taşıma araçlarını ücretli kullanıyorlar. Düşünün yasa size bir hak vermiş ama siz şoför esnafından çekindiğiniz için bu hakkınızı kullanmıyorsunuz. Evet, böyle bir kesimde var.
Elbette bu vatandaşlarımıza gerekli saygıyı gösteren, onların rahat seyahat etmesini sağlayan şoförlerimiz de var. Ama özellikle son aylarda gerek sosyal medyada gerekse bireysel olarak tepkisini gösteren vatandaşlarımız, azımsanmayacak kadar fazla.
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, Cumartesi günü Karasu’da düzenlenen “Vatandaş Soruyor Başkan Cevaplıyor” buluşmasında Karasu-Adapazarı arasında yolcu taşıyan özel halk otobüsleriyle ilgili gelen bir şikayet üzerine net açıklamalarda bulundu.
Bence konuşulanlar arasında en değerli konu bu konuydu. Yolu, suyu, altyapıyı her zaman konuşuyoruz. Ama bu konu gerçekten çok değerli bir konuydu.
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar “Vatandaş Soruyor Başkan Cevaplıyor” buluşmasında konuyla ilgili; “Özel halk otobüs esnafımız böyle davranmaya devam ettiği sürece belediye kendi vatandaşını taşıyacak imkana sahiptir. Anamızı, kardeşimizi, babamızı herhangi bir vatandaşımızı aşağılayan kişilere karşı dört tane otobüs gönderirim Kocaali ve Karasu hattındaki vatandaşlarımızı kendimiz taşırız.
İşletme sahipleri bunu bilsin. Aciz değiliz. Kendi vatandaşımızı taşıyabiliriz. Devletin verdiği bir hakkı kullanıyorlar. Sadaka gibi halkı aşağılamasınlar. Belediye başkanımız ve ilçe başkanımız bu şikayetleri bize iletsin. Şoförlerin vatandaşı aşağılayıcı bir tutum sergilemesi kabul edilemez. Eğer bu işi yapıyorsan gereğini yapacaksın. İstemiyorsan bu işi yapma. Yapmıyorsan da biz gereğini yaparız” diyerek net konuştu.
Bence çok net bir açıklamaydı.
Bu konuda gerçekten gereken ne ise onun yapılması gerekiyor. Bir nebze de olsa vatandaşın içine su serpildi diyebiliriz. Konu gerçekten önemli ve gerçekten bu konu üzerine çalışma yapılması gerekiliyor.