Karasu Belediyesi, 7 Nisan Perşembe günü Nisan ayı meclis toplantısında, Mart ayı meclisinde Hukuk Komisyonu’na sevk edilen “İlçemizde zincir market ve alışveriş merkezi açılması hususunda gerekli şartların değerlendirilmesine” ilişkin kararı oylayacak. Şimdi bu madde neden gündeme alındı diye düşünüyor insan.
Daha önce 3-4 kez değiştirilen zincir market kararı bir kez de Recep Özdemir başkanlığında Kent Şurası’nda da gündeme getirilmişti. Bir türlü kararlı olamadık zincir market konusunda. Evet bir yasak var ama neye göre, kime göre? O belli değil.
İlçemiz zaten zincir market bolluğu içerisinde. Karasu’nun bu konuda eksiği yok. Her sokakta bir zincir market şubesi var neredeyse. Şimdi hepsi düşman oldu gerçi. Stokçular ve fiyat artışının yegane sorumlusu bu marketler oldu. Şimdi kendi başımıza çorap mı ördük Karasu’da?
Son karara göre “yapı market hariç” diyerek karar alınmış, onda da ışıklardan sahile giderken yeni bir yapı market açılmıştı. Yani kişiye özel karar değiştirildi. Şimdi kime özel karar alınacak acaba diye düşününce paranoyaklaşmış olur muyuz?
Pazar yerinin girişine, ilçenin tam göbeğine yeni bir zincir marketin şubesi açıldı, stat yakınına kanalın yanına tarım kooperatifi marketi açıldı. Her zincir market stokçu ve fahiş fiyat kaynağı ya hani, hala açıyoruz ama. O zaman dış güçlerin yerli işbirlikçiliğini yapmış olmuyor mu belediye meclisi mantıken?
Şimdi de yeni bir ziraat marketi açılacak diye duyduk Kabakoz Mahallesi’ne. “Perşembe günü oylanacak karar da o yüzden” yorumları iletildi bize. Doğruysa hayırlı olsun, bol bereketli işler olsun. Allah yerel esnafımızın da yardımcısı olsun. İleride o esnafımızı mumla ararız benden söylemesi…
GÖRÜŞMENİN PERDE ARKASI
Geçtiğimiz hafta başında ilçe ve il gündemini meşgul eden ve siyasi boyuta taşınan gerginliğin perde arkasında neler yaşandığı sokaktaki vatandaşın ve kulislerin merak konusu oldu. Tahminler Ukrayna ve Rusya arasında arabulucu rolü oynayan Türkiye gibi bir arabulucunun olup olmadığı yönündeydi.
Görüşme, Karasu basınında farklı yorumlandı. “Şimdilik duruldu” diyen de oldu, “Emre özür diledi” diyen de oldu. Basının başlıkları tabi yoruma dayalı olur. Basının görevi de budur. Olaylara yorumla yaklaşmak. Lakin görüşmenin perde arkası da merak edilmiyor değil. Kim ön ayak oldu, görüşme teklifi ilk kimden geldi.
Duyumlara göre görüşmenin arabulucusunun, yani iki ülkenin ortak masa rolünü üstlenen “Türkiye”sinin AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Seçim İşleri Başkanı ve Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz ve Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce olduğu. Peki Yavuz ve Yüce, her iki tarafa da ne dedi? Görüşmenin zeminin ne yönde hazırladı? Bunların cevabı tabi Sarı ve Emre’dedir.
Ama bilinen şu ki; Ali İhsan Yavuz’un ve Ekrem Yüce’nin hem İshak Sarı ile hem de Cihan Emre ile görüştüğü… Etkin rol de oynamış Yavuz ve Emre. Görüşme gerçekleşti ve taraflar sulh etti. Ya da öyle bir tablo çizdiler. İlçede bu tür gerginliklerin etkisi tabanda daha büyük olur.
Ama bilinen şu ki; Ali İhsan Yavuz’un ve Ekrem Yüce’nin hem İshak Sarı ile hem de Cihan Emre ile görüştüğü… Etkin rol de oynamış Yavuz ve Emre. Görüşme gerçekleşti ve taraflar sulh etti. Dileğimiz de devam eder. İlçede bu tür gerginliklerin etkisi tabanda daha büyük olur.
Önemli olan “Yarın” ne olacağı… Hepimiz aynı bulvarı kullanıyoruz. Herkes bazı şeylerden feragat etmeli ve ilçenin menfaatleri için bireysel değil toplumsal duygularla hareket etmeli. Halkın da beklentisi, basın olarak bizim de beklentimiz budur. Çünkü ilçenin de il merkezinin de hesapları farklıdır. Görüşmenin de ildeki hesaplar hatta il dışı ilişkiler doğrultusunda şekillendiği yorumları haksız olmasa gerek. Kurulan dengenin de ilçeye fayda getirmesi dileğiyle…