Nevtan Angün'ün "Bu durumda Sarı başarısız" başlıklı köşe yazısı
Hafta sonu AK Parti’den belediye başkanlığı aday adaylığını açıklayan Yakup Ayar, sayısal bir veri sundu ve aslında bir tespitte bulundu. Tam bir siyasetçi tecrübe ile şu an mesai arkadaşı olan ama başkanlık adaylığında da rakibi durumunda bulunan İshak Sarı’nın sayısal başarısızlığını en açık dille ifade etmiş oldu. Nasıl mı? Şöyle anlatayım, tamamen sayısal veriler ve Karasu’nun iradesinin somut sayılarıyla:
24 Haziran 2018 yılı genel seçimlerinde Karasu’da AK Parti 23 bin 60 oy almış, MHP ise 5 bin 713 oy almıştı. Yani Cumhur İttifakı olarak bakarsak oy toplamı 28 bin 773 idi. Sandıktan çıkan geçerli oy sayısı ise 39 bin 886 olmuştu.
Akabinde 31 Mart 2019’da yerel seçimler yapıldı ve Cumhur İttifakı’nın adayı İshak Sarı oldu. Yani AK Parti’nin adayıyla Karasu’da seçime gidildi ve MHP, aday çıkartmadı. İlkokul çocuğunun anlayacağı şekilde anlatıyorum mazur görünüz. Emin olun uydurduğumu sanan kişiler çıkacaktır. Onlar da anlayabilsin diye tabandan tarif ediyorum. Peki ne oldu oy sonuçları? Bakalım:
AK Parti ve MHP’nin ortak adayı olan Cumhur İttifakı adayı İshak Sarı 19 bin 537 oy alabildi. Bir önceki yılın genel seçimine göre Cumhur İttifakı 9 bin 236 oy kaybetti. Ya da aday İshak Sarı, ittifaka 9 bin 236 oy kaybettirdi de diyebiliriz. Bunu tek tek vatandaşa sormak lazım, kesin bir tespit zor. Neticede bir ittifak, bir de aday. Bileti birisine kesilmeli. Sandıktan çıkan geçerli oy sayısı ise 2018’le hemen hemen aynı oldu ve 38 bin 675 olarak verilere yansıdı. Sadece bin 211 kişi oy kullanmamış veya geçersiz atmıştı. Oy kullanmayanın tepkisini de adaylara mal edebiliriz.
Bir partide ya da bir ittifakta daha ilk seçiminde, denenmemiş, yeni bir ismin kan kaybı yaşaması ya da yaşatması nadir görülen bir durum. Seçim kazanıldı, zafer kutlandı ama içe sinmeyen de bir şeyler vardı. “Olsun seçim alındı ya, şimdilik cepte” diye düşünüldü, “Sonrasına sonra bakarız daha 5 yıl var” denildi. Ama o 5 yıl geçti ve seçime kaldı şurada 4 ay.
Derken en son 14 Mayıs 2023 genel seçimini gördük. Tablo bu sefer nasıl oluştu? AK Parti 22 bin 154 oy aldı. 2018 seçimine göre 906 oy kaybetti. MHP, 5 bin 860 oy aldı. 2018 seçimine göre oyunu 147 artırdı. Cumhur İttifakı olarak ise toplam oyları 28 bin 14 oldu. 2018 seçimine göre Cumhur İttifakı 759 oy kaybetti. Sandıktan 46 bin 769 geçerli oy çıktı. 2018 seçiminde ise 39 bin 886 oy çıkmıştı geçerli olarak. Oy kullanan seçmen sayısı artmışken Cumhur İttifakı yine kan kaybetti.
Ama şu açıdan baktığımızda, 2018’de oyunu 30 bine yaklaştıran Cumhur İttifakı’nda yerel seçimde oyun yerine gitmemesi ve 2023 genel seçiminde aynı oy oranının yeniden ittifaka gitmesindeki kaybın sebebi İshak Sarı’nın aday gösterilmesine bağlanabilir. Başka ihtimal yok. İktidar ve ortağı, yerel seçimde neden oyunu koruyamadı? Karasu halkı, her ne olursa olsun neden gözü kapalı olarak Cumhur İttifakı adayını desteklemedi? Yerel seçimde AK Parti seçmeninin tamamı “Ben oyumu adaya değil Reis’e veriyorum” diyerek neden AK Parti logosuna oyunu atmadı? MHP’li, neden o gün Sarı’yı desteklemedi? Bunu oturup bir sorgulayacaktır gerekli mevkiler. O gün desteğini çeken, 31 Mart 2024’te de aynı reaksiyonu vermeyecek mi?
Dönelim bu hafta sonuna… Yakup Ayar, basın açıklamasında bir tespitte bulundu:
Ayar, AK Parti belediye başkan adayı gösterilirse “Hedefim son 2023 seçimlerindeki Cumhur İttifakı’nın oyu olan 30 bini hedefliyorum. Bu sayıya ulaştığımda başarılı olmuş olacağız. Onun altında kalınan oy sayısı başarı değildir. AK Parti adayı olmak, sadece AK Parti’nin oyunu almak değildir. Cumhur İttifakı’nın oyunu almaktır” dedi.
Ayar’ın bu tespitine göre 2019 yerel seçiminde, 2018’in AK Parti oyunun tamamını dahi alamayan İshak Sarı başarısız olmuştur. Oyu 19 bine inmesi, “çakılması” anlamına mı gelmiştir? Peki AK Parti’nin kan kaybettiği son yıllarda 2023 seçiminde oy sayısı artmışken oy kaybeden Cumhur İttifakı oyunun ne kadarı Karasu’da AK Parti – MHP ortak adayına gidecektir? MHP, muhtemelen seçime yine ittifakla girecek ve AK Parti’den bir aday çıkartılacak.
Bu kişi Sarı olursa, 2019 oyunun üzerine koyabilecek mi? Gönül belediyeciliği yerine duba belediyeciliği yapan bir belediye başkanı, vatandaşla, esnafla arasına saydam bir set çeken, ortak akıl yerine “ben yaptım oldu, en iyisi de bu” diyen bir başkanın oyunu ciddi anlamda arttırabileceğini tahmin etmiyorum.
2024 yerel seçimlerinde sandıktan 50 bine yakın geçerli oy çıkacaktır. Cumhur İttifakı bu 50 bin oyun ne kadarını alırsa belediyeyi kazanabilir? Bu oyu hangi adayla alabilir? Partinin ileri gelenleri bu sayısal verilerle gereken muhasebeyi yaparlarsa belediyeyi alırlar. Yoksa Sakarya’da 17’de 17 hayali Karasu ile bozulur. Yakup Ayar’ın dediği gibi 30 bin oyun altında oy alan adam başarısız olmuştur ve kendini sorgulamalıdır.