Ali Keskinsoy'un "Sigara haram mı, mekruh mu?" başlıklı köşe yazısı

Değerli kardeşlerim, sigaranın zararlı olduğunu, veballi olduğunu, sigara içmenin çok yanlış bir hareket olduğunu bilmeyenimiz yok, hepimiz bunu biliyoruz.

Ancak sigara içmek haram mıdır mekruh mudur? Bu konu gelince bazılarımız “mekruh” denilmesinden ciddi olarak cesaret alıyoruz ve sigara içmeye devam ediyoruz.

Peki, sigara içmek mekruh dediğimiz zaman bu iş bizi vebalden kurtarıyor mu? Sigara içmeyin hükmü nedir?

Bu konuyu çok kısa bir şekilde sizinle paylaşmak istiyorum…

Değerli kardeşlerim, evvela şunu bir tespit edelim, iki türlü haram vardır.

1) Kat-i haram; yani Kur’an-ı Kerim’de veya mütevatir hadislerde net bir şekilde Allah’u Teala’nın yasakladığı şeylere biz haram diyoruz, bunlar kat-i haramdır.

Mesela; faiz yemek, zina etmek, içki içmek, bunlar kesin olarak haramdır, bunun sebebi ayet ile bu haramın sabit olmasıdır, bunları işleyen kişi günahkar olur, tevbe etmeden de bu dünyadan göçerse cehennemde cezasını çeker, inkar eden kişilerde kafir olurlar.

Birde bizim içti hadi haram dediğimiz; aslında tahrimen mekruhla aynı seviyede olan şeydir, içti hadi haram dediğimiz ayetlerde net bir şekilde haram edilmemiş, âlimlerin içtihadıyla haram denen, çoğu alimde bunu haram ifadesi yerine, “tahrimen mekruh” ifadesini kullanmışlardır. Bunu yapan kimse de haram işlemiş gibi günahkar olur ve tevbe edip vazgeçmezse cehennemde cezasını çeker diyor bizim fıkıh kitaplarımız. Ancak inkar eden kişi kafir olmaz, fark budur…

Aslında biz tahrimen mekruhu yaptığımız zamanda cezası cehennemde yanmaktır, bunu fıkıh kitaplarımız net bir şekilde ortaya koyuyorlar.

Şimdi gelelim sigara meselesine…

Sigaranın zararları bugün net bir şekilde ortaya konulmuştur, ölüme kadar götürdüğü de net bir şekilde ifade edilmektedir.

Yani sigara içmek, bizim kendi vücudumuza Allah’ın emaneti olan vücuda zarar vermektir.

2) Sigara içmek kul hakkıdır, siz sigara içtiğiniz zaman o kirlettiniz havadan zarar gören insanlar var.

Geçenlerde birisini gördüm çokta öfkelendim, ama bir şey diyemedim adam motora binmiş arkasına da 10 yaşında kızını oturtturmuş, herhalde okuldan getiriyordu.

Sigara içiyor dumanlar olduğu gibi o yavrunun burnuna, kulaklarına, midesine iniyor. Bu ne büyük bir zulümdür aslında, evinde sigara içenler hakeza.

Aynı zamanda kul hakkıdır, başta israftır değerli kardeşlerim, zengin olsak da biz sigaraya para veriyorsak israf ediyoruz demektir.

Ahret Allah’u Teala hazretleri malımızı nereden kazandığımızı soracağı gibi, nereye harcadığımızı da soracak, nasıl vebalini ödeyeceğiz biz bunun?

Başka bir mesele nafaka meselesi, bir insan hele hele çoluk çocuğunun rızkını kesip de sigaraya para veriyorsa bunun ahirette çok ciddi sıkıntıları var demektir.

Geçenlerde bir markette gördüm, herhalde sigara veresiye olarak satılmıyormuş. Adam geldi bir şeyler aldı yani ekmek peynir bir şeyler aldı. “Onları yaz” diyor parası yok çünkü, ama 50 TL iki paket sigaraya verdi.

Paran yoksa niye sigara alıyorsun, paran varsa niye yazdırıyorsun o zaman. Eğer bir adam çoluk çocuğunun nafakasını kısıp da buraya para veriyorsa, bunun vebali çok daha büyüktür.

Hulasa özetleyecek olursak;

Sigaranın zararları, tehlikeleri net bir şekilde ortadadır. Biz buna tahrimen mekruh da desek haramda desek, ikisi de vebal gerektiren bir durumdur. Ahirette canımızı yakacak bir durumdur.

Biz bunu araştırmak yerine bırakmanın gayreti içerisinde olalım, mübarek Ramazan’ı Şerif ayini vesile bilelim, böylece bırakmanın gayretinde olalım hem kendimiz rahatlayalım, hem insanlara zararımız olmasın, hem de israftan kaçınmış olalım ki, evimize bereket gelsin.

Allah’u Teala HZ’leri bırakmak isteyen kardeşlerimize tez zamanda bırakmayı nasip eylesin…