Muayene ücretlerinin yanı sıra, özel hastanelerde farklı tahlil ve tetkiklerle bir kişinin ortalama sağlık gideri 500 ila 1000 TL'yi buluyor. Sağlık sorunları arttıkça, hastanelere olan ihtiyaç da aynı oranda artış gösteriyor.
Kamu hastanelerinde işini istediği gibi halledemeyen, ekonomik durumu biraz iyi olan vatandaşlar ağırlıklı olarak özel hastaneleri tercih ederken, maddi durumu yetersiz olan çoğu vatandaş ise, sıkıntılarına tam olarak çözüm bulamasa da kamu hastanelerini tercih etmek zorunda kalıyor.
Bu durumdan dolayı gerek çalışanlar gerekse hasta ve hasta yakınları, bu durumu eleştirememektedir. Hasta ve hasta yakınları, mağdur olmamak için sağlık hizmetinden faydalanabilmek için herhangi bir eleştiri yapamamaktadırlar.
Durumu yeten rahatlıkla gider tetkiklerini rahatlıkla yaptırır, ancak durumu yetemeyen vatandaşlarımız ise kendini geri çekmektedir.
“Ayrıca aynı bölümler için farklı özel hastanelerin hem muayene hem de tetkik ücreti farklı olabiliyor” şeklinde yorumlarda yapılmaktadır.
Yapılan tahliller, çekilecek film, röntgen, ultrason için de özel hastanelerden ekstra ücret talep ediliyor. Yazılacak ilaçlarla birlikte özel hastanede kardiyoloji ve dahiliye bölümünde bir hastanın ortalama gideri 500 ila 1000 TL'yi bulabiliyor. Veyahut daha da fazla olabiliyor.
Kısaca ne kadar tahlil o kadar para.
Şunu belirtmek isterim ki gerek özel sağlık çalışanlarının gerekse diğer personellerinin, cebine fazla yansımadığı fahiş kazançlar, belli bir kesimin yani hastane yönetiminin cebine girmektedir. Hastane ortaklarının cebine müthiş bir kazanç bıraktığı ortadadır.
Sağlıkta umut fırsatçılığı olmamalıdır, yani genel olarak bütün polikliniklerde durum budur, tabi ki de ücretsiz olsun demiyoruz, ama belli bir kesim sırf daha çok kazanma hırsında olduğu sürece bu durum böyle devam eder.
Yurt dışından emekli olmuş kişilerin ise özellerde muayene ücreti ile test ücretleri daha da fazla çıkmaktadır. Bunu da bire bir yaşamış, şahit olmuş biri olarak dile getiriyorum.
İnsanların cebine bu kadar fazla dokunmanın anlamı yok. Bedava yapın demiyoruz. Ama bu kadar uçuk fiyatta olmasın diyoruz.
Özel hastanelerin güzellikleri de var. Yok demiyoruz. Çoğu özel hastanede vatandaş çok sıra beklemeden muayenesini olup, gerekli işlemlerini hızlıca yaptırabiliyor. Özel hastanelerin bir de hasta ve hasta yakınlarının doktorla yakın iletişim kurma olanağı oluyor.
Hastalık ve şüphe edilenlerle ilgili hasta ve yakınları doktora istediği ve merak ettiği tüm soruları sorabiliyor. Özel hastanedeki doktorlar ise hastalarıyla daha yakından ilgileniyor ve hastaya daha fazla vakit harcıyor.
Bunlara tamamız ama.
Özel hastanelere vatandaşın bakış açısı “Özel hastaneler çok pahalı oluyor” anlayışı oluyor. Fiyat yüksekliği ve kişinin hastalığı ile alakası olmayan testlerin daha fazla para koparılabilmesi için yapılması, vatandaşın gözünü korkutuyor.
Ayrıca devlet hastaneleri de eskisi gibi değil. Hiçbir hastanede olmayan cihazlar kamu hastanelerinde olabiliyor. Özel hastanelerde olan bütün hizmetleri devlet hastanelerinde de alabilirsiniz. Problem kamu hastanelerinin yetersiz oluşunda değil, yönetimin yetersizliğindedir.