Fındığın kara altını olarak adlandıracağımız leonardit, bitki beslenmesi için gerekli humik, fulvik asitlerince zengin organik bir toprak düzenleyicisidir. İsmini de son yıllarda çokça duymaktayız. Kullanımı da son yıllarda oldukça artmış durumdadır.
En büyük sebebi ise artık köylerde ki hayvan varlığımızın az olmasıyla organik gübreye ulaşımın zor olmasıdır. Gerçi organik gübreye ulaşsak da çoğu çiftçimiz kompostlama yapmak istemiyor. Taze olarak bahçeye çuvalla bırakmayı tercih ediyor. Üzerine kireç atarım diyor. Bu uygulamanın ne kadar yanlış olduğunun farkında maalesef olamıyor. Sonra mayıs böcekleri bahçeyi sarıyor, kökler, ocaklar kuruyor, dalları çektiği zaman köklerinden kopuyor ama iş işten geçmiş oluyor. Şimdi biz asıl konumuza dönelim. Leonardit…
Leonardit için 1940 ve 1950’lerde bilim adamları toprak ve bitkilerden doğal olarak meydana gelen katı humik asitin yararlarını ve kömür madenciliği endüstrisinde yüksek oksidasyonlu linyitin yani leonarditin humik asitçe zengin olduğunu ortaya çıkartmışlardır.
Leonardit; Linyit yataklarında bulunan linyitin hava atmosferinde değişmesiyle oluşmuş bir organik maddedir. Leonardit henüz kömür durumuna gelmemiş ve yumuşak kahverengi kömürden sahip olduğu yüksek oksidasyonla, kömür oluşum işleminin sonucunda yüksek humik asit içeriğiyle ayrılan organik bir maddedir. Leonarditi linyitten ayıran en önemli fark ise oksijen yüzdesinin fazla olması ve yakıt olarak kullanma olanağının bulunmamasıdır.
Leonarditin Fındıkta Kullanımı; Önemli bir humik ve fulvik asit kaynağı olan leonardit, organik madde kaynağıdır. Tarımda kullanılan leonarditin organik madde düzeyi % 50 üzerinde olup, % 40 düzeyinde humik asit içermesi önemli bir avantaj sağlamaktadır. Ayrıca uygun pH (% 6,5) düzeyi ve tuzsuz olması leonarditin tarımsal açıdan kullanımında büyük yararlar sağlamaktadır. Fındık tarımında organik madde seviyesinin %4 olması toprakta var olan diğer bitki besin maddelerinin alımıyla su tutma kapasitemizi artıracaktır. Organik madde seviyesini artırmanın şu anda en kolay ve basit yolu ise leonardit kullanımıdır. Organik madde miktarı ve pH’ı istediğimiz seviyeye taşımadan yapacağımız gübrelemeden fındığın faydalanması tabi ki de çok az olacaktır. Organik madde miktarını artırdığımız zaman fındıkta yıllardır yanlış gübreleme sonucu birikmiş olan fosfor, potasyum gibi besin elementlerini çözerek bu besin elementlerinin alımını sağlamaktadır.
Leonardite şu anda ki piyasada katı (granül ya da pelet) veya leonarditin ekstraksiyonu ile elde edilen humatları (sıvı veya toz) şeklinde olmaktadır. Bazı çiftçilerimiz leonarditi gübre olarak da görmektedir. Tek başına leonardit kullanımı fındığımız bitki besin maddesi ihtiyaçlarını karşılamaz. Leonardit bir gübre değil, organik madde kaynağı yüksek olan toprak düzenleyicisidir.