Ali Keskinsoy'un "Gıybetten nasıl kurtulurum?" başlıklı köşe yazısı
Değerli kardeşlerim; Müslümanlar olarak sınıfta kaldığımız bir konu var, bu konuda Gıybet konusu.
Gıybet; Müslümanların aleyhinde konuşmaktır.
Gıybet; iki taraflı günahtır, hem Allah hakkıdır. Allah'ın yasağını çiğnemektir, hem de kul hakkıdır.
Ahirette birçok insanı iflasa sürükleyecek çok büyük günahlardandır. Dünyadaki dargınlıkların birçok sebebi gıybettir. İnsanlar birbiri aleyhinde konuşurlar, arkalarından konuşurlar, onu duyan kişiler ya kavga ederler ya da küserler darılırlar. Bu hastalık Müslümanların en büyük hastalığıdır.
Peki bu hastalıktan kurtulmak mümkün mü?
Belki yüzde 100 değil ama büyük oranda kurtulmamız mümkün. Ne ile? Sayacağım 4 madde ile. İnşallah bunları öğrendiğimiz zaman ve uyguladığımız zaman biiznillah gıybetten büyük oranda kurtulmuş olacağız.
Değerli kardeşlerim; gıybetin ne olduğunu bir hatırlayalım.
Efendimiz Aleyhisselam Eshâbına sordu.
Gıybetin ne olduğunu bilir misiniz?
Sahabelerde; Allah ve Resulü daha iyi bilir dediler.
Peygamberimiz Aleyhisselam gıybeti tarif ederken,
Kardeşini yanında olmadığı bir yerde hoşlanmayacağı şeylerle anman, onun hoşlanmayacağı şeyleri konuşmandır veya anlatmandır veya işaretle bildirmendir.
Bir kısım sahabe dediler ki Ya Resulallah; eğer yaptıklarını söylemiş olursak bu da gıybet midir?
Efendimiz buyurdular ki; eğer yaptıklarını söylerseniz gıybet etmiş olursunuz, yapmadıklarını söylerseniz iftira etmiş olursunuz.
Gıybetin tarifi nettir! Müslüman kardeşlerimizin arkasından hoşuna gitmeyen şeyleri söylememiz.
“Efendim ben onu yüzüne de söylüyorum.” Yüzüne söylemiş olmamız hiçbir şeyi değiştirmez. Efendimiz çok net bir tarif yapmıştır.
Gıybete götüren sebepler nedir? Bizi gıybet ettiren şeyler nedir?
Evvela bu yolları bilip bunları kesmemiz lazım.
Birincisi; öfkeyi yatıştırmak.
Birine karşı olan kinimiz birini sevmememiz bizim onun aleyhinde konuşmamıza vesile olur.
O zaman ne yapacağız? Kimseye kin beslemeyeceğiz, affetmenin derdinde olacağız.
İkincisi; arkadaşlara uyum sağlamak.
Bir ortamdasınız, insanlar gıybet ediyorlar zevkle, sizde bir şey diyemiyorsunuz, bu da çok büyük tehlikedir. İnsanlar sevaplarını sevmediği insanlara dağıtıyorlar, sizde çekiniyorsunuz.
Ne yapacağız? Güzellikle uyaracağız, baktık bizi dinlemiyorlar orayı terk edeceğiz, ikinci sebep bu.
Üçüncüsü; kişinin kendini yüceltmeye gayret etmesi. Yani birileri bak şöyle şöyle, ben öyle değilim ben üstünüm hedefi taşır genelde gıybet.
Dördüncüsü de; insanları güldürmek için insanlar beni beğensinler diye. Ya falanca var ya şöyle gittim şöyle oldu, falanca şöyle yaptı ben öyleydim diye güldürme. Yani bu dört tane sebebi ortadan kaldırmamız lazım ki, bizi gıybete götürmesin.
Gıybetten kurtulmak için gıybet hastalığının tedavisi için yapmamız gereken 5 şey.
Birincisi; gıybet ettiğimiz anda haram işlediğimizi Allah'ın gazabıyla karşı karşıya kaldığımızı, aynı zamanda gıybet ettiğimiz kişiye sevaplarımızı aktardığımız hatırlayacağız.
Genelde sevmediğimiz kişilerin gıybetini ederiz, ben bu adama günahımı bile vermem diyoruz ya, günahımızı değil sevabımızı o adama vermiş oluyoruz, bunu hatırlayacağız. Haram işliyorum, aynı zamanda sevaplarımızı karşı tarafa verdiğimizi hatırlıyoruz öncelikle.
İkincisi; gıybet etmek istediğimizde kendimizi bir düşünmeliyiz. “Yav benim de böyle kusurlarım var, benim bu kusurlarım varken niçin bu adamın gıybetini edeyim de boşu boşuna sevaplarımı ona aktarayım ki. Allahuteala beni de ifşa ettirse ne kadar kötü olur. Boşver ben kendi hatalarımla uğraşayım kendi kötülüklerimi düzelteyim kurtuluşa ereyim, öbürtürlü sadece o adamla uğraşıyorum sevaplarımı ona veriyorum benim hatalarım da düzelmiyor” diye düşünmek lazım.
Üçüncüsü; eğer kendisinde o kusurlar yoksa, “Ya Rabbi sana hamd olsun, ona verdiğin bu şeyleri bana vermedin, ya rabbi beni birçoğundan üstün kıldın sana hamd olsun” diye Allah'a şükredeceğiz.
Dördüncüsü; gıybet edilen kişinin yerine kendimizi koyacağız, birileri bizim aleyhimizde böyle konuşsa hoşlanır mıyız, hoşlanmayız? İnşallah bu da bizi frenleyecektir.
Gıybete götüren sebeplerden uzak durmalıyız.
Az önce anlattık kişi kendini ön plana çıkarmak ister bu hoş bir şey değildir. Yahut da insanları güldürmek ister, güldürdün ama ne olacak kaybettin, veyahut da ortama uydun.
Halbuki Efendimiz Aleyhisselamın şöyle bir müjdesi var;
Kim mümin kardeşinin etlerinin gıybet sebebiyle yenilmesine engel olursa, Allah da onun mutlaka bir günahını bağışlar.
Böyle bir müjde var. Dolayısıyla arkadaş ortamına uyup kaybetmeyeceğiz.
Son olarak da kimseye karşı kinimiz olmayacak.
Değerli kardeşlerim; sosyal medyada yapılan gıybet de gıybettir, yazıyla da gıybet olur, dil ile de gıybet olur, bakışla bile gıybet olur.
Rabbim bizleri bu hastalıktan korusun muhafaza eylesin.