Ayşenur Elmacı'nın "Bu haber düşündürdü?" başlıklı köşe yazısı
29 Kasım Cuma günü Sakarya’ya gelen ve Karasu Limanı’nda incelemelerde bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Karasu Limanı’nın genişleyeceğini duyurmuştu.
Uraloğlu, konuya dair, “Karasu Limanı’mızın genişleme projesini de gündemimize aldık. Limanın doğu ve batı yönündeki alanlarda Karasu Limanı geri hizmet sahası alanı imar planı ÇED çalışmalarını başlatmış bulunuyoruz” diyerek açıklamalarda bulunmuştu.
AK Parti Sakarya İl Başkanı Yunus Tever, sosyal medya hesabından, Karasu Limanı’nın genişleme projesi kapsamında ÇED çalışmalarının başlatıldığını belirtti.
Limanın genişlemesi durumunda kafalarda soru işaretleri de belirmeye başladı.
Limanda yapılacak bu çalışma sonrası bu projenin bu alanda yapılmasının Karasu’nun kanayan yarası olan ve şu ana kadar herhangi bir çalışma yapılmayan kıyı erozyonunun daha üst seviyelere çıkarak Karasu sahilini daha da kötü duruma taşıyacağı tartışma konusu oldu.
Neyse Karasu’da çalışmalar başladı haberleri çok görüyoruz. Yöneticilerimiz sağ olsunlar proje açıklamayı ve çalışmalar başladı demeyi çok seviyor. Çalışmaların sonucuna pek ulaşılamadı bu zamana kadar. O yüzden sonucu görüp değerlendirmeyi ona göre yapalım.
KÖYLÜ PAZARI
“Tarımsal ve hayvansal üretim yapan köylülere şehir merkezlerinde köylü pazarı inşa edildi” şeklindeki haberleri görünce kıskanmıyor değiliz. Köyden mahalleye dönüşen mahallelerimizle birlikte zengin bir ilçe olduğumuzu farkındayız. Ama bunu sadece farkında olmamız yeterli değil.
Karasulu köylüler, ürettiği doğal ve organik ürünlerini doğrudan halka sunabilecekleri bir mekan istiyor. Bu pazarın adı “Organik Pazar, Doğal Köy Pazarı gibi…” şeklinde olabilir. Son derece üretim ve tasarruf getireceğine inandığım bu pazarın, Karasu Belediyesi tarafından küçük bir işlemle halledilebileceğini düşünüyorum. Yapılması gereken, üreticilerin, ürünlerini tüketici ile buluşturabileceği bir alan ya da mekan…
Çiftçiye ve üretime destek çalışmaları kapsamında bu projeyi ele alıp bir köylü pazarı oluşturup köylülerin ürettiği doğal ürünleri aracı olmadan tüketici ile buluşturulabilir. Karasulu çiftçiye, üreticiye ve tüketiciye destek çalışmaları kapsamında bu minik proje aslında Karasu’da büyük bir hasreti sona erdirecektir.
Üreten köylü, yetiştirdiği organik sebze, meyve, süt, yumurta, fide ürünleri doğrudan tüketici ile buluşturma imkanına sahip olacaktır. Bu aynı zamanda ev hanımlarına da büyük katkılar sunabilir. Bilindiği üzere Türk ev hanımı oldukça maharetlidir. Hanımlar; el emeği göz nuru oya, yazma, örgü, dantel gibi el işi ürünlerini de direkt tüketiciye sunma ve ekonomik gelir elde etme imkanına sahip olacaktır.
Günümüzde artık “Sosyal Belediyecilik” anlayışı ile hareket ediliyor. Bu kapsamda birçok il ve ilçe belediyesi bu tarz projeleri bir, bir hayata geçiriyor. Hayata geçen bu projelerle üreten köylüye ve şehir halkına destek olunuyor. Karasu’da bu pazarın inşası mutlak olması gerekmektedir. Kendi ürettiğimiz ürünleri dışarıdan tahsis etmek yerine, kendi köylerimizde köylülerimizin emekleri ile üretilen ürünleri tahsis edilebiliriz.