Nevtan Angün'ün "9 Nisan’ın rövanşı 14 Mayıs’ta" başlıklı köşe yazısı
Sakarya’da ve bizim için de özellikle kuzey bölgesinde büyük merakla beklenen adaylar 9 Nisan Pazar günü açıklandı. Adaylarını ilk açıklayan MHP olmuştu. Son gün olması sebebiyle itirazlara mahal vermemek adına tüm partiler lehlerinde bir manevra ile 9 Nisan’da adaylarını açık etti.
Geçmiş haftalarda çok kez yazdık ve ilçemizde de yazıldı. “Kuzey bölgesi vekil istiyor” diye… İç ve dış nüfusu le 300 bini bulan kuzey bölgesi, başta Karasu olmak üzere Kocaali, Kaynarca, Ferizli ve Söğütlü’yü de varsayabiliriz.
Biz, bölgemizde biraz daha mikro milliyetçilik yaparak Karasu ve Kocaali’den vekil adayı hatta vekil çıksın istedik, istiyoruz da… Bakalım hangi partiler dolgu malzemesi olmadan kuzey bölgesine yer verdi:
Sıralamada başı AK Parti çekti. Geçtiğimiz dönem 7.sıradan yer bulan Lütfi Bayraktar (FİSKOBİRLİK Genel Başkanı) bu dönem partisinde 1.sıradan yer aldı. Buna azmin zaferi diyebiliriz. Şimdiden hayırlı olsun. Beklentimiz, kuzey bölgesinden çıktığını her daim hatırlamasıdır. Diğer taraftan Karasu’nun bilinen yüzü ve sahada karşılığı da olan Ahmet Genç’in listede yer almaması da seçmeni üzdü. Kuzeyden iki vekil vermeleri beklenemezdi, Lütfi başkana nasip oldu.
İkinci sıradan kuzeye yer veren diğer bir parti de İYİ Parti oldu. Hem Karasu’nun hem de Kocaali’nin öz evladı Selçuk Kılıçaslan, listede ikinci sırada yer buldu. Bölgede beklenen de buydu. Ümit Dikbayır’ın ardından listede yerini aldı. Seçilmesi de muhtemel isimlerden. Kendisine de şimdiden hayırlı olsun diyebiliriz. Kılıçaslan’ın kuzey bölgesinden çıktığını her daim hatırlayacağından eminim.
CHP’de değil aday, kuzeyden aday adayı dahi çıkmayınca beklenti de oluşmadı. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun Engin Özkoç’a “Varsam varsın, yoksam yoksun” diyerek kontenjana çekmesi ve 15 Mayıs’ta cumhurbaşkanı olursa bakanlık verecek olması de kulis bilgilerine göre, aday adayı olması beklenen Hüseyin Avni Şahin’e de “Aday olma” dendiğini, Özkoç’un bakan olması durumunda Şahin’in daha üst kademede görevlendirileceğini duyduk.
MHP’de ise tam bir hayal kırıklığı yaşadık. Geçtiğimiz dönem Tolgahan Öksüz, 5.sırada yer almıştı. Bu dönem Karasu’dan Recep Ali Küçük aday adayı oldu. Haliyle beklentimiz de çok yüksek oldu. Birikimi, geçmişi ve mevcut parti içi konumu bizi umutlandırdı. Sıralamada da 3’e kadar çıkması bekleniyordu. Fakat adaylarını ilk açıklayan MHP, kuzeye şok etkisi yaptı. Şahsen, Recep Hoca’ya haksızlık edildi diyenlerdenim.
Zafer Partisi de kuzeyin beklentisini karşıladı. Karasu’nun adayı Muhammet Cüneyt Sarımert’e 3.sıradan yer verdi. Beklentiye de yanıt vermiş oldu. Genç ve liyakatli bir isim Sarımert, hakkında dileriz ki hayırlı olur ve yeni kurulan bir partiden sürpriz beklemek bölge halkı olarak hakkımız.
Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA Partisi ve Demokrat Parti, CHP ile ortak liste çıkaracağı için adeta çarşı pazar karıştı. Beş parti 8 kişi nasıl olacak derken, Saadet Partisi’nden sadece bir isim CHP listesinde yer buldu. Karasu’nun adayı, güzel ve liyakatli insan Kerim Ali Aksoy’un listeye girememesi de bizi üzdü. Diğer 3 partiden bırakın kuzey temsilcisi, ilden aday bile gösterilmeyince sert bir şok yaşanmadı değil.
Ve son olarak Yeniden Refah Partisi’nin adayı, Karasu siyasetinin kıymetli isimlerinden, Karasu temsilcisi Osman Önal da listeye giremedi. Cumhur İttifakı’na sonradan katılan Yeniden Refah Partisi de kuzeyden beklentiyi karşılayamadı.
Yani 9 Nisan’da ilk maç oynandı ve partiler kartlarını masaya serdi. Ancak, kuzey bölgesi seçmeni beklentisini alamadı, peki vekillik oylarında partiler kuzey seçmeninden beklentisini alacak mı bekleyip göreceğiz. Sıra 14 Mayıs’ta kuzey seçmeninde. Seçmen bilinçli davranır ve kuzey temsilcisi gösteren partiye vekillikte oyunu verirse, kuzey bölgesi rövanşı alır. Fakat kuzey adayı olup olmaması umursanmaz ve vekillikte lidere oy verirse, bundan sonra da kuzeyin bir beklentisi olmasın. Ağlamayan bebeğe mama vermezler sayın seçmen, bunu da bilesiniz.