Ülkemizde sıfır araç fiyatları el yakmasına rağmen bayilerde araç bulunamıyor çünkü geçtiğimiz sene yaşanan kur ataklarından sonra çakılan satışların ardından en çok etkilenen sektörlerden birisi olan otomotiv sektörü yöneticileri bayilerin satış kotalarını kaldırdı. Bazı bölgelerde bayileri kapatarak küçülmeye gidildi ve haliyle kotaları kaldırılan bayi sahipleri piyasanın gidişatına güvenmedikleri ve çok daha az araç satılacağını düşündükleri için 2020 yılı siparişlerinde fabrikalara olması gerekenin çok altında bir planlamayla siparişlerini verdiler.
Merkez bankasının başkanının görevden alınması ile 24 olan faizleri kademeli olarak indirip 10.75' e çekildi. Ucuzlayan kredi maliyetleri zaten bir süredir tüketimini ertelemekte olan ve artık TL' nin reel faizde eskiye düşmesiyle TL mevduatından vazgeçip Dolar ve Euro' nun tekrar yükselmesi, terste kalanların zararsız olarak dövizlerden kurtulmak istemesi ve kısa vadede dövizden umudunu kesen kitlenin iştahı ikinci el araçların fiyat artışını fırsata dönüştürüp aracını yenilemek için satanlarla da birleşince hurda teşvikinin bitmesine ve fiyatların görece yükselen kur ile biraz daha da artmasına rağmen bir anda planlananın çok üzerinde satış rakamlarına ulaşılmasını sağladı.
Fakat bu satın alımların çok büyük bir kısmı sadece bunu bir fırsat olarak gören şahıslar veya galeriler tarafından yapılıyor. Ama sonuçta serbest piyasa ekonomisindeyiz ve devlet planladığı vergi gelirlerine ulaştığı sürece neden daha fazla tüketimi desteklesin ve cari açığın artmasına sebep olsun ki?
Büyük bir sürpriz olmazsa kısa vadede veya bu yıl içerisinde sıfır araç alımında firmaların kendi bünyelerinde yaptığı satış kampanyaları, takas destekleri dışında hiçbir teşvik, ötv, mtv ve kdv düzenlemesi gibi adımların atılması çok çok düşük ihtimal.
İkinci el fiyatlarına gelirsek güncellenen sıfır otomobil siparişlerinin teslim edilmeye başlaması ve tüm alımlara rağmen sıfır otomobilin bulunabilirliğinin artmasıyla en azından stabil bir seviyeye oturacaktır diye düşünüyorum. Unutmayalım ki sıfır araçlara veya istediğimiz araçlara sahip olmamızın yolu sadece yerli otomobili üretmekten geçmiyor her alanda üretmeli, ihraç etmeli ve ülkemize yabancı para girişini arttırmalıyız. Ancak bu şekilde paramızın değerini koruyabilir ve yükseltebiliriz.
Unutmayalım ki 5 yıl önce tam bugün 2.78 TL karşılığı 1 Euro iken bugün 7.04 TL karşılığında 1 Euro elde edebiliyoruz. Üzerine eklenen vergi yükünü de hesaba katarsak piyasanın en çok satan B segment aracı olan ve 5 yıl önce 44.000 TL'ye satılan baz model sıfır Clio şuan 115.000 TL' den başlamakta. Umarım en kısa sürede atılan doğru adımlarla hepimizin hayalindeki otomobile kavuşması çok daha kolaylaşır.
Dikkatli sürün, iyi haftalar.