Sultan Güner'in "Kapak ve fındık konuları" başlıklı köşe yazısı
Elimden geldiğince bende konserve, turşu, reçel, tarhana, sirkeler yapıyorum. Bu yıl konserve konusunda eskiden izleyerek veya duyarak öğrendiğim yanlış bir bilginin doğrusuna ulaştım. Doğru diyorum çünkü bana daha mantıklı geldi. Umarım bir süre sonra bunun da yanlış olduğu söylenmez tabii ki…
Cam kavanozlarda mis gibi sağlıklı konserveler yapıyorken ufak bir yanlışla bunu kanserojen gıdaya çeviriyormuşuz da haberimiz yokmuş. Sıcak, kaynar şekilde kavanoza koyduğumuz sırada ‘ters çevirdiğimizde’ kapaktaki plastik madde sıcağın etkisiyle olumsuz (kanserojen) etkileniyormuş. Bu bilgiyi bir bilim insanından duyduğumdan beri her gördüğüme söyleyip, her yere yazıyorum. Çünkü Youtube kanalları ve benzeri portallarda binlerce video var, hepsi benim de eski bilgimi tekrarlıyorlar.
Bu yıl düz şekilde bırakıp soğuduktan sonra ters çevirip akıp akmadığını test ettim, hiçbiri akmadı yani demem o ki sıcakken ters bekletmesek de kapak açılmayıp tutuyor. (Her zamanki gibi arada sırada kapakları atmış mı diye kontrol ediyoruz tabi ki)
Yapım işi yine kadının üzerinde ama top yekun herkesi ilgilendiriyor.
Gelelim aklıma takılan bir diğer konuya… Karasu’nun geçim kaynaklarından biri; fındık konusuna… Fındıklarını toplayanlardan duyduğum ve medya haberlerine göre, fındık alım fiyatı olarak 75 TL ile 100 TL’ye kadar alıcı bulmuşlar.
Fiyatı ne kadar olursa çiftçi gerçekten bununla geçinebilecek düzeye gelir mi bilemem elbette.
Benim fındık fiyatı olarak gördüğüm marketlerdeki fiyatlarıdır. Fındıklar toplanıp kamyonlarla taşınıyor, kırılıyor, ayıklanıyor, kavruluyor, paketleniyor ama “market alıcısı”na çok pahalı diyeceğimiz rakamlarla tezgahlarda yerini alıyor.
Aşağıdaki fotoğraflarda çevremizdeki marketlerin markalara göre 5 Ekim-11 Ekim 2023 arası fiyatları görülüyor. Bu fiyatlara göre kilosunu kaça satın alıyoruz diye üşenmeyip hesapladım. Fiyatlar durmadan da artıyor malumumuz!
(Fındığı da umarım ithal etmeyiz! Etmiyoruzdur! Tarımın gelişmesi için üreticisine destek olmaktır esas olan! Mazotuna, gübresine…)
Tadım 140 gr.lık 50,90TL - 1 kilosu = 363,57 TL’ye (çiğ)
Migros 150 gr.lık 47,50TL - 1 kilosu = 316,67 TL’ye
Simbat 150 gr.lık 49,50TL - 1 kilosu = 330,00 TL’ye
Simbat 150 gr.lık 43,00TL - 1 kilosu = 286,67 TL’ye (çiğ)
Şenocak 200 gr.lık 89,90TL - 1 kilosu = 449,50 TL’ye
Şenocak 200 gr.lık 78,90TL - 1 kilosu = 394,50 TL’ye (çiğ)
TKredi 500 gr.lık 109,00TL - 1 kilosu = 218,00 TL’ye (tuzlu)
TKredi 500gr.lık 129,00TL - 1 kilosu = 258,00 TL’ye
Amigo 150gr.lık 49,50TL. - 1 kilosu = 330,00 TL’ye
Çerezya 150gr’lık 43,00TL. - 1 kilosu = 286,67 TL’ye (çiğ)
Çerezya 150gr’lık 49,50TL. - 1 kilosu = 330,00 TL’ye
Bahçeden raflara gelene kadar kartopu gibi büyüyerek gelen fiyatları ile bu şekilde duruyor karşımızda.
Elbette sizler; fındık üreticileri, konuya benden daha çok vakıfsınız. Fındık üretilen bir ilçede yine tüm ülkedeki aynı fiyatlarla almak zorunda kalmamıza dikkat çekmek istedim! Çok saçma değil mi? Süpermarket mantığı böyle işte…
Burada üretiliyor ama ülkenin her yerindeki fiyatıyla almak zorundayız!
Fındık üreticileri bir de zamanında ödemelerini alma sorunu yaşıyorlarmış. İlgili haber linkte basıp okuyabilirsiniz:
Üreticilerden bazıları da rahmetli Turgut Özal’ın temelini attığı yurttaş tipinden olursa ‘benim memurum işini bilir’ demişti ya; fındıklara taş karıştırıp öyle tartıya gönderen; tarıma böyle gönül vermiş çiftçilerimizin varlığından haberdar olduk. Durum önlenemez olunca da taş ayıklama makinesi yapmaya bile sıra gelmiş!
https://www.sakaryarehberim.com/en/cn/findik_diye_tas_satiyorlardi_bakin_ne_yapti
Haftanın güzel sözü okuduğum bir paylaşımdan “Keçiyi bağlamak için çakılan kazığın bile yeşerdiği, tarlalarından bolluk bereket fışkıran, dağlarından yağ, ovalarından bal akan, bir zamanlar yoldan geçenlere göz hakkı diye kasayla meyve ikram edilen bir ülkede; maruz kalınan yokluğu kimse kader veya dış güçler ile izah edemez!”
Ola ki fındık tarımına sıcak bakan olursa bilgi alması açısından bu linki de bırakayım, güzel bilgiler var. https://arastirma.tarimorman.gov.tr/findik/Sayfalar/Detay.aspx?SayfaId=22
Fotoğrafım Karasu’dan, tarım adına halkımızdan umudumuz var. Yoldan geçerken gördüğümüz ve bize göz hakkı bir poşet dolusu fındık verip, fotoğraf çekmemize de izin veren ailenin fotoğrafı. Buradan da emeklerini bizimle paylaştıkları için tekrardan teşekkür ederim. Bereketli ve bol kazançlı olsun.