Çocuk ve kitap ilişkisi okuma yazmayı öğrenmekle değil, çocuğun kitapla tanıştığı dönem olan 0-6 yaşla başlar. Çocuk kitapları çocuğun zihinsel ve psikolojik gelişimleriyle doğrudan ilişkili, eğitici özelliğe sahip ürünlerdir.
Kitaplar, çocuğun ahlak, sosyal yaşam ve insan ilişkileri açısından geliştirilmesinde en nitelikli araçlardır.
Çocuk kitapları seçerken; çocukların dünyaya umutla ve gerçekçi gözle bakabilmelerini sağlayan, sosyal ve doğal çevre değerlerini önemsemeyi, ana eksen alan edebiyat ürünleri seçilmelidir.
Konu ve resim seçimlerinde çocuğu gerçek hayattan koparacak, düşsel ve fantastik olanı gerçekleştirmeye yöneltecek etkilerin olmamasına dikkat edilmelidir. Kitabın içeriğindeki yazı ve resimler gelişime uygun ölçüde olmalı ve çocuğu ürkütecek resimler olmamasına özen gösterilmelidir.
Ayrıca insan, hayat ve toplum hakkında kötü ve zararlı telkinler içeren yoz eserler ayıklanmalı ve çocuklardan uzak tutulmalıdır.
Kitaplarla tanışma ise dokunma, elde tutma ile başlar. 0-3 yaş grubunda kitaplar, çevreyi tanımasına, çevreyle ilişki kurmasına, dilinin gelişmesine, algılama kapasitesinin artmasına yardımcı olur.
Çocuğunuza bol bol kitap okuyun hatta buna anne karnında başlayın. Okunan kitaplar, kişiliğinin temellerine katkı yanında öğrenme isteğini ve merakını tatmin etmeye, kavram gelişimine, soru sormaya teşvik etmeye yardımcı olmalıdır. Hayal gücünü kullanarak yorumlar yapmayı, yeni şeyler denemeyi, duygu ve düşünceleri tanımayı, dilini uygun kullanmayı sağlar.
İlgi alanına yönelik her yeni bilgi ve kahraman çocukları heyecanlandıracak, okuma isteğini artırmaya başlayacaktır.