Tugay Bilgen'in "Anlatmam lazım diyene tavsiyeler" başlıklı köşe yazısı

İnsanoğlu yapısı gereği mükemmelliğe oldukça uzak bir varlıktır. Benliğinin farkına varan ilkel atalarımız bu eksik ve kırılgan yapımızın dünyada var olabilmesi için çözüm bulmalıydı. Böylelikle çevre ile olan etkileşimlerini benliklerine hizmet etmek için bir araç olarak kullanabilmeyi öğrendiler. Maksadı varlığının kırılgan yapısını onarmak yerine yama yapmak sureti ile devamlı kılmak olarak gözlemlediğim bu etkileşimlerin genel adına günümüzde sosyalleşme diyoruz. Sosyalleşme kavramı kimi bakış açısına göre insan olmanın kaçınılmaz bir sonu, kimisine göreyse insanlık tarihinin ilk icatlarından biri. Nedeni ve kökenini bir kenara bırakacak olursak sosyalleşmenin hayatımızın bir gerçeği ve bir amaç uğruna kullandığımız bir araç olduğunu kabul etmemiz gerekiyor. Yakın tarihli üretilen araçların hemen hepsinde kullanım kılavuzu veya ehliyet gerekliliği varken sosyalleşme gibi kadim ve eski araçlarda maalesef bu tarz uygulamalar bulunmamakta. Dolayısı ile bu araçlarda yanlış veya amaç dışı kullanım riski kaçınılmaz oluyor. Takdir edersiniz ki bir araç yanlış veya amaç dışı kullanıldığında insanlığa hizmet etmek yerine birer belaya dönüşme potansiyeli taşımaktadır. Bu bela yalnız kullanıcıyı değil temas halinde olduğu yakın çevresini de olumsuz etkilemekte hatta kişi toplum içerisinde mühim bir pozisyonda bulunuyor ise çok daha fazla kişiye bedeller ödetebilmektedir.

Sosyalleşme çok boyutlu bir kavram ve tek seferde başlayıp “hadi bitti gitti” diye anlatabileceğimiz bir konu değil tabii. Fakat bir kullanım kılavuzu olsaydı içinde neler yazardı diye düşündüğüm günlerde fark ettiğim birkaç tavsiyeyi sizlere paylaşabilirim. Bu tavsiyeler bir yerden başlamak isteyenler için hemen yarından itibaren kullanmaya başlanabilecek tavsiyeler olup, üzerinde sizlerin de düşünmenizi isterim.

Evet içimde tutamayacağım illa anlatmam lazım diyenler için;

İyi bir dinleyici istiyorsanız duvara anlatın, iyi bir cevap istiyorsanız bilene anlatın. Yanlışınızı duymak istiyorsanız dostunuza anlatın. Onaylanmak istiyorsanız arkadaşınıza anlatın. Derdiniz az geliyorsa herkese anlatın. Akıllıca davranmak istiyorsanız önce hangisini istediğinizi bilin ve doğru kişiye anlatın.

Esenlikle kalın…