Umut Uysal'ın "Sadece fındık" başlıklı köşe yazısı.
Fındık, sadece fındık oldu. Aronya ise katma değerli, fındığa alternatif, Karasu için ürün çeşitliliği, kilo değeri fındıktan daha pahalı, fındıktan daha erken verime yatan, daha çok kazandıran, sağlık açısından mucizevi denilerek tanıtımı yapılan mucizevi bitki oldu. Yeni nesil pasta dilimi aronya. Geçtiğimiz haftalarda Tepetarla Mahallesi’nde bulunan belediye arazisi üzerine Karasu Belediyesi ile İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ortak bir çalışma ile süper meyve aronyayı bu alana dikmeye ve ürün çeşitliliği ile birlikte alternatif bir ürün yetiştiriciliği yaparak çiftçilere ışık olmak istenildiği ifade etmişlerdi. İlk arazi sürümünü de Karasu Belediye Başkanı İshak Sarı yapmıştı. Bu hafta da bin 400 adet aronyayı 5 dönümlük bir alanda toprakla buluşturdular.
Açıklamalar şu şekildeydi. “Hedefimiz aronyadan para kazanmak değil, Karasu’da ki ürün çeşitliliğini artırmak ve sadece fındığa bağlı kalmayarak verimli alternatifler noktasında çiftçilerimize örnek teşkil etmeyi arzuluyoruz.” Sadece fındığa bağlı kalmamak öyle mi? Fındığa alternatif ne olsa arayışları? Fındığı söktürüp alan bazlı destek verelim söylemleri. Bunlar ne zaman bitecek? Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin lavanta, kenevir yetiştiriciliği var. Karasu Belediyesi de Sakarya Büyükşehir Belediyesi’ne özenmiş ki atıl durumda ki araziyi aronyaya çeviriyor.
Ama fındıkla ilgili hiçbir şey yok. Neden? Çünkü o sadece fındık… Gerçi daha kötüleri var. Sakarya Ak Parti Milletvekili Sn. Ali İhsan Yavuz geçtiğimiz yıl şu ifadeyi kullanmıştı. “Karasu ve Kocaali’nin fındığını toplasan bir tank etmez” demişti. Milletvekili böyle derse yerel yönetimde ki aynı düşünceye sahip kişilerden ne bekliyoruz ki? Bu söylemleri unutma ey fındıkçı. Ben size söyleyeyim. Fındıkçı, sizlerden bir şey beklemiyor artık. Talihsiz açıklamalarınız, alternatif ürün arayışlarınız bitsin artık. Bir rahat bırakın kardeşim fındıkçıyı… Aklıyla dalga geçmeye çalışmayın. Çünkü sizlerin yerli ve milli ürünümüze değer vermediğinizi biliyor. Şu güzelim memleketimiz de aronyaya yaptığınız çalışmayı bir de fındığa yapsaydınız keşke. Ama yapmıyorsunuz, yapamıyorsunuz. Bırakın da yapan birileri gelsin, fındıkçıya hizmet eden çalışmaları yapsın!
Şimdi bir TOGG üretiyoruz. İhalar, sihalar yapıyoruz. Bana göre bunlar ne kadar yerli ve milli ise fındık da bir o kadar yerli ve millidir. Yapılacak çok iş var fındıkla ilgili. Ürünü işleyerek yerli bir marka ile dünyaya tanıtmak, birim alandan daha fazla ürün almak, akademik çalışmaları desteklemek gibi saymakla bitiremeyeceğimiz yapılması gereken projeler var. Ama yatırımın ve değerin başka bir ürün olan aronyaya yapılmasını kabul edemiyorum. Sen de kabul etme fındık çiftçisi! Duyur sesini…