-

KARASU'DA BU İŞİ YAPAN TEK KADIN (izle):

...

Karasu’nun Yeşilköy Mahallesi’nde eşi ve eşinin ağabeyini görerek arıcılık sektörüne giren Lale Koç, hobi olarak başladığı uğraşını bir meslek haline getirdi. Başta mahallesinin olmak üzere ilçe bayanlarına da örnek olan Koç, “Arı yetiştiriciliğine, iki kovan ile hobi olarak başladım. Severek yapmaya devam ettim ve bugün itibariyle on adet kovan sahibiyim” dedi.

“Oldukça zevkli bir uğraş. Her bayana mutlaka tavsiye ediyorum. İlçemizde ve bölgemizdeki ilk bayan arıcı olmak da gurur verici bir şey. Bayan arkadaşlarımı teşvik etmek amacıyla ve örnek olabilmek adına başladım. Başarılı da olduğuma inanıyorum” diyen Lale Koç, “Bayan arıcılara destek olunmasını talep ediyorum yerel yöneticilerimizden. Hibe kovan desteği ile diğer bayanlar da teşvik edilebilir. Bu mesleğimi büyütmek istiyorum ve diğer bayanların da bize katılmasını bekliyorum” diye konuştu.

ÜÇ ÇEŞİT BALDAN YÜKSEK KALİTE

Bu yıl kestane balı, orman gülü balı ve ıhlamur balını karıştırarak sağım gerçekleştirdiklerini dile getiren Koç, “Hasatımız oldukça kaliteli oldu. Hava şartlarından dolayı miktar az olsa da kalite çok yüksek oldu. Ve bu karışımla da yine bir ilke imza atmanın mutluluğu içerisindeyim” ifadelerini kullandı.

Mesleğin zorluklarının olduğuna da dikkat çeken Lale Koç, mesleğine olan bağlılığını “Ama en güzel aynı, arılarla bir çocuk gibi ilgilenmek. Sürekli bakımlarını yapmamız gerekiyor. Her gün kontrol etmeniz lazım” diyerek belirtti ve bu süreçte kendisine destek olan eşinin ağabeyi Hayati Koç’a da teşekkür ettiğini söyledi.

BAYAN GİRİŞİMCİ ARTMALI

Lale Koç’a en büyük desteği veren Hayati Koç ise “Bölgemizde çok kaliteli kestane balı ve komar diye bilinen acı bal yetişmekte. Bu işi severek yaptık ve üretimimizi çoğalttık. Kadın girişimcilere de önayak olarak onları sektöre dahil ettik. Kardeşimin eşi, iki kovanla başladığı sektöre şimdi on adet kovana sahip” diye konuştu.

Yeşilköy Mahallesi Muhtar Azası Ersin Koç, “Mahalle Muhtarımız Eyüp Dinç ve Karasu Halk Eğitimi Merkezi öncülüğünde düzenlediğimiz arıcılık kursu ile mahallemiz halkına arıcılık sertifikası verdik ve fındığa alternatif olarak ek gelir elde etmelerini sağladık” dedi.

İLK ADIMI EŞİM ATTI

“Amacımız mahallemiz bayanlarına hem ek gelir sağlamak hem de onların üzerindeki iş gücünü hafifleterek sosyal ve üretime dayalı hobi sahibi yapıp, sektörde yer edinmeleri için bir fırsat sunmaktı” diyen Ersin Koç, “İlk adımı eşim Lale Koç’un atması ve başarılı olması tüm mahalle bayanlarına örnek oldu” şeklinde konuştu.

Koç, “Anzer balından sonra ikinci kaliteli balı Çamdağı bölgesinde ürettik. Üç çeşit balı birleştirerek sağma aldık ve yüksek kalitede bal elde ettik. Sakarya Valiliği ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nden de bayan arıcılarımıza destek olmalarını bekliyoruz” diyerek sözlerini tamamladı. Bölgede arıcılık sektörüyle uğraşan Abdullah May ise üç çeşit baldan elde ettikleri yüksek kaliteli balın 300 liradan alıcı bulduğunu belirtti.

Editör: Karasu Haberleri