Çocuğun psikolojik, sosyal ve zihinsel gelişimini de desteklemektedir.
Çocuğun hayal dünyası, eğlencesi ve kişilik gelişiminin en önemli etmenidir.
Oyun en iyi eğitim ve öğretim metodudur. Çünkü kalıcı davranış değişiklikleri kazandırır. Çocukların gerçek hayatla ilk iletişimlerini kurdukları oyunları engellersek, sağlıklı gelişimlerini de önlemiş olacağımız unutulmamalıdır.
Oyun çocuğun işidir ve bu iş oldukça önemlidir. Çocuğun kendini en rahat ifade ettiği yer oyundur. Çocuk oyunla büyür, oyunla olgunlaşır, oyunla gelişir. Çocuğa normal yollardan öğretemeyeceğiniz birçok şeyi oyunla öğretmeniz mümkündür.
Anne-babalara düşen görev çocuklara etkileşimin ve öğrenmenin olduğu yeni oyunlar öğretmektir. Yaşlar ortalama olup, önemli olan çocuğunuzun gelişimine göre oyun seçmek…
Teknolojik gelişmeler ise çocukların yeni oyun şekilleri bulmalarına, oyun aracılığıyla ekran karşısında daha fazla vakit geçirmesine neden olmuştur. Ebeveyn/bakım verenlerden daha farklı bir ortamda büyüyen çocukların gelişimlerinin olumsuz etkilenmemesi için dikkat edilmesi gereken durumlar ortaya çıkmıştır. Çocuğun oyun oynayarak geçirmesi gereken boş zamanını televizyon karşısında geçirmesi gelişimini olumsuz etkilemektedir. Oyun oynarken birçok yönden aktif olan çocuk, televizyon karşısında sadece alıcı konumunda yer alır. Fakat bu durum her zaman olumsuz değildir. Eğer kısa süreli, uygun içerikli ve kontrollü şekilde izlemeleri sağlanırsa televizyon da gelişimlerini katkı sağlar. Benzer şekilde bilgisayar oyunları şiddet içerikli olmayan, kısa süreli ve kontrollü olduğunda çocukların gelişimine katkı sağlayabilir. Günümüzde çocukların oyun ihtiyacı teknolojik araçlar üzerinden giderilme eğilimi bulunmaktadır. Kaçınılmaz olarak görülen bu durumda dikkat edilmesi gereken temel kural çocukların oyun zamanlarının en fazla ne kadarının bilgisayar, internet üzerinde geçirdiklerini sınırlamaktır. 0-2 yaş aralığındaki çocukların internet, tv, telefonla vakit geçirmesi gelişimleri için uygun değildir. 2-6 yaş aralığında çocuklar için bu süre günlük 30 dakikayı geçmemelidir. İlkokul kademesindeki çocuklar için oyun için günlük 45 dakika aşılmamalıdır. Ortaokul kademesinde günlük 1 saat, lise kademesindeki ergenler için ise günlük 2 saat olarak internet kullanımı sınırlandırılmalıdır.
Peki, işbirlikçi oyunda nelere dikkat etmeliyiz?
- Çocuğunuzun oyunu seçmesine izin verin. Kutu oyunları gibi net kuralları olan oyunları teşvik etmeyin.
- Çocuğunuzu takip edin ve onun ne yaptığını dikkatli ve ilgili bir şekilde gözlemleyin.
- Çocuğunuzun yaptıklarını gördüğünüzü ve bunlarla ilgilendiğinizi ona belirtin. ‘Arabanı çok dikkatli kullanıyorsun’ gibi.
- Onun yaptıklarından ya da söylediklerinden hoşunuza gidenleri sözel olarak ödüllendirin. ‘Yaptığın kırmızı araba çok hoşuma gitti’ gibi.
- Çocuğunuza soru sormayın. ‘Neden bunu boyadın?’, ‘Ne yapıyorsun?’ gibi.
Öğretmeyin, yalnızca çocuğunuzun sizi yönlendirmesine müsaade edin.
O istediği takdirde onun oyununa katılın ancak oyunu asla yapılandırmayın.
Çocuklarınızla OYUN oynayın, onlara dokunun, ellerini tutun, onlarla ilgilenin, onları öpün, gözlerinin içine bakarak iletişim kurun, onlara sevginizi gösterin. Unutmayın, çocuklarınızın kalbi, annelerine babalarına, yani sizlere emanet…