EKONOMİ

Beklenen yüzde 62, yapılan yüzde 47

Karasu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Yusuf Civelek, süt tavsiye fiyatında yüzde 62’lik bir artış beklenirken Ulusal Süt Konseyi toplantısından yüzde 47’lik bir artış kararının alındığını belirtti. Civelek, “Olması gereken fiyattan daha düşük bir fiyat açıklandı. Bu da üreticiyi memnun etmedi. Üretici, artan giderler altında ezilmeye devam etmekte” dedi.

-

Ulusal Süt Konseyi’nin toplantısı sonucunda 3 lira 20 kuruş olan süt tavsiye fiyatı, 8 Aralık 2021 tarihi itibariyle 4 lira 70 kuruş olarak belirlendi. Karasu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Yusuf Civelek, yaptığı açıklamada “Rakam, tüketici fiyatları açısından yüksek gibi görünebilir. Fakat üretici maliyetleri açısından maalesef 1,3 paritesinin çok gerisinde kaldı” diyerek fiyatın tatmin edici olmadığını ifade etti. Civelek, konuya dair şu ifadeleri kullandı:

“Bir önceki karar 1 Temmuz tarihinde açıklanmıştı. 3 lira 20 kuruş olarak açıklanan süt tavsiye fiyatında konseyin kendi çalışmasına göre yem maliyeti 3 lira 5 kuruştu. Bu fiyata göre 3 lira 97 kuruş olamaması gereken süt fiyatı maalesef belirlenen paritenin çok gerisinde kaldı.

FİYAT ÇOK DÜŞÜK

Temmuz ayından geldiğimiz güne aşırı artan yem fiyatları sebebiyle süt fiyatlarının artırılması kaçınılmaz olmuştur. Fakat belirlenen fiyat yine süt/yem paritesinin çok gerisindedir. Yem fiyatları 200 liraların üzerinde seyretmektedir. Kilogram fiyatı 4 lira olan yeme göre süt fiyatının 5 lira 20 kuruş gibi olması gerekiyor. Bir diğer önemli nokta yem fiyatlarındaki artışın gelen süt zammını maalesef eritmesidir.

Temmuz döneminde açıklanan 3 lira 20 kuruş rakamını üreticimiz eline alamadan gelen yem zamlarıyla kaybolmuştu. Aynı durumu maalesef şimdi de yaşıyoruz, 8 Aralık’tan itibaren geçerli olacak bu fiyat, henüz üreticinin eline geçmeden bugün itibariyle yem fiyatlarına 25-30 lira arasında zamlar yapıldı. Yem kilogram fiyatı 4 liradan 5 liraya dayandı. Bu durumda 1,3 olması gereken süt/yem paritesi 1’in de altına düşmüş durumda.

FİYAT DÜZENLENMELİ

Bu şartlar altında konseyin aylık ya da iki aylık dönemler halinde toplanarak mevcut duruma göre süt fiyatlarını düzeltmesi gerekmektedir. Üreticilerimiz mevcut durumdan etkilenmeden üretimlerine devam etmeleri için mutlaka gerekli düzenlemeler yapılmalıdır”