İlk bir aylık dönem sosyal becerilerin oluşması için henüz çok erken olsa da bu dönemde de sosyalleşmenin ilk ve temel adımları atılır.
İlk aylarda bebeğinizin tüm duyularına hitap edecek şekilde iletişime girmeniz önemli. Anne ve babası ile bağ kurmaya başlayan bebek, zamanla onunla ilgilenildiğinin farkına varır. Bu yüzden, ilk aydan başlayarak onunla sıklıkla iletişim ve tensel temas kurmak önemlidir. Okşanmak, yumuşak ve tanıdık sesler duymak, onu mutlu eder.
Ebeveynin bebeğin yanına gelmesi, onu sakinleştirir. Henüz sosyalleşmek ya da duygu ifade etmek için gülümsemeyen bebeğin, gülümsemesine aynı şekilde karşılık vermek, sosyal becerilerinin gelişmesi için faydalıdır.
Sevgi dolu bilerek sergilediğiniz davranışlarınızla bebeğinizin gelişiminde büyük bir rolünüz vardır.
Bebeğiniz zamanla size gülmeye, uzun süre bakmaya ve incelemeye başlar. Sizde bebeğinizin gözlerinin içine bakın ve ona sıkı sıkı gülümseyin.
Bir annenin bebeği ile bakışması yüz ifadeleri, jestleri, mimikler yapması ve sosyal iletişimde olması çok değerlidir. İletişime geçerken yumuşak ses tonunu kullanın ve ona bol bol ninniler söyleyin ve daha sonra çıkardığı sesleri taklit edin. Konuştuktan sonra bir süre bekleyin ve onun ses çıkarmasına fırsat verin. Bebeğinizin görüş alanı içerisinde oyuncaklarına bakmasını ve oyuncaklarını yavaşça hareket ettirerek izlemesini sağlayın.
Ne zaman bağlılık kazanır?
Daha doğumdan önce başlayan zihinsel ve sosyal gelişim, 6. aydan itibaren hız kazanır ve bebeğin karakteri yavaş yavaş şekillenmeye başlar. Önceki aylara göre çevresinin çok daha fazla farkına varan 6 aylık bebekler, ailesindeki kişilerin rolleri hakkında da fikir edinmeye başlar. Kendisinin beslenmesi ve bakımıyla ilgilenen kişilere ayrı, kendisiyle oyun oynayan kişilere ayrı tepkiler verebilen bebekler, bu süreçte ailelerine karşı da bağlılık geliştirir.
Bebeğim ilk 1 ay neler yapabilir?
Bazı gelişim tablolarında bebeğin yapabileceği, yapması beklenen ve yapamayacakları gibi gelişim değerleri farklılık gösterebilir. Her çocuğun gelişim hızı farklıdır. Genel olarak 1 aylık bebeğin gelişim değerleri şu şekilde sıralanabilir:
Yapabilecekleri: Yüzükoyun yatırıldığında başını kaldırır, kişinin yüzüne bakar, seslere tepki verir, siyah ve beyaz renkleri görür..
Yapması Beklenenler: Bebeğin, objeleri gözle takip etmesi ve eğlendiğini belli etmesi, 1 aylık bebeklerin yaklaşık olarak yarısının yapabildiği eylemlerdir.
Yapamayacakları: Bu kısımda yer alan eylemleri, bebeklerin çok az bir kısmı yapabilir. Bu eylemler, gülümseme, kahkaha atma ve yüzükoyun yatar pozisyondayken başın 45 derece açıyla kaldırılarak kısa bir süre tutulabilmesidir.