Çarşamba günü tuza dikkat haftası kapsamında Karasu İlçe Sağlık Müdürlüğü ve Karasu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde, “Münazarada tuzumuz olsun” etkinliği düzenlendi. Şehit Üsteğmen İbrahim Abanoz Anadolu Lisesi öğrencileri, tuzun sağlığa yararını ve zararını tartıştı. Münazara sonrası Uzm.Dyt.Sıla Özgül Tepe, tuzun sağlıklı ve zararlı yönleri hakkında bilgilendirme yaptı.

HASTALIĞA ZEMİN

Karasu İlçe Sağlık Müdürü Dr.Yavuz Selim Özdin’in katılımıyla gerçekleşen programda Uzm.Dyt.Sıla Özgül Tepe, bilgilendirme konuşmasını yaptı. Tepe, “Tuz hayatımızda önemli bir bileşiktir. Özellikle sodyum içeriği tuzun vücudumuzda doku ve hücrelerin sistematik çalışmasını sağlamakta, sodyum değerinin serum kan düzeyinde belli seviyenin altında olması (hiponatremi) ölümcül sonuçlar doğururken tuzun fazla tüketilmesi hipertansiyon ile birebir ilişkilendirilmiştir ve birçok kronik hastalığa da zemin oluşturmaktadır” dedi.

FAZLA TÜKETİYORUZ

“Tuz tüketiminin dünya sağlık örgütü tarafından önerilen miktarı günde 4-6 gram iken Türkiye'de tüketilen miktar ortalama 15 gr olup önerilenin kat ve kat fazlasıdır” diyen Tepe, “Bireysel olarak tuz tüketimini sınırlandırmanın yollarından biri yemekte baharat kullanımı olabilir. Kişinin tüketmesi gereken tuz çeşidi ise eğer iyot kullanımına engel olan bir hastalık yoksa tuzun iyotlu tuz olması gerekmektedir” sözlerini kullandı.

DİKKATLİ OLUNMALI

Diyetisyen Tepe, “İyotlu tuzun saklanma yöntemlerinin karanlıkta ve ağzı kapalı olması ve iyottan faydalanabilmek adına yemeğin pişme esnasında değil en son porsiyona göre uygun ve sağlıklı miktarlarda eklenmesi gerekmektedir. Kaya tuzlarının da kullanılabileceğini fakat kaya tuzunun elde edildiği rezervin ağır metaller ve kimyasallar yönünden riskli olabileceği sebebiyle daha dikkatli olunması gerekmektedir. Gizli tuz kaynakları, paketli ürünler ve lezzet arttırıcılarında günlük tüketilen tuz miktarını arttırdığından dolayı bu ürünleri tüketirken dikkatli olunmalıdır” diye konuştu.


Münazarada Tuzumuz Olsun F13

Münazarada Tuzumuz Olsun F12

Münazarada Tuzumuz Olsun F11

Münazarada Tuzumuz Olsun F10

Münazarada Tuzumuz Olsun F8

Münazarada Tuzumuz Olsun F9

Münazarada Tuzumuz Olsun F7

Münazarada Tuzumuz Olsun F6

Münazarada Tuzumuz Olsun F5

Münazarada Tuzumuz Olsun F4

Münazarada Tuzumuz Olsun F3

Münazarada Tuzumuz Olsun F2

Münazarada Tuzumuz Olsun F1