Karasu Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mehmet Fuat Sezer, Yenimahalle balıkçılarının bir kez daha büyük bir mağduriyetle karşı karşıya kaldığını söyledi. Sakarya Nehri ile Karadeniz’in birleştiği yerin yeniden kapandığını belirten Sezer, “Nehir ağzı, geçtiğimiz haftalarda kepçe yardımıyla açılmıştı. Rüzgarın poyraza dönmesinin ardından aynı yerde yeniden kum birikti. En fazla 1,5 metre derinliği olan boğazdan 1,80 - 2 metre altı olan teknelerimizle geçmemiz mümkün değil. Tekne genişliğimiz 5-6 metre iken nehir ağzı 15 metreye kadar daraldı. En ufak dalgada savrulan tekneler karaya oturuyor veya kıyı duvarına vuruyor. Bu da hem canımıza hem de malımıza tehdit oluşturuyor” dedi.

 

Mendirek ihalesinin hala belirsizliğini koruduğunu söyleyen Sezer, Sakarya Kuzey Gazetesi'ne “Nehir ağzının Denizköy tarafına taş dolgu yapılması acil şart. Bu projenin ihaleye hazır hale geldiğini biliyoruz. Fakat ödenek verilmediğinden süreç durdu. Şimdi nehir ağzı yeniden kapandı. Balıkçılarımız 25 mil uzaktaki balıkçı barınaklarına gitmek zorunda kalıyor. Nehirde mahsur kalan tekneler ise denize avlanmaya açılamıyor. Bu teknelerin personeli de evlerine ekmek götüremiyor” ifadelerini kullandı. Yıllardır tekrarlanan bu sıkıntının bir türlü giderilemediğini belirten Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mehmet Fuat Sezer, “Melenağzı’na yapılan taş dolgu ile bu sorun orada yaşanmıyor. Sakarya Nehri’nden daha küçük olan bu nehirde bile daralma yaşanmıyor. Şile’den ve Batı bölgelerinden dahi balıkçıların geldiği Karasu’da ise bu proje hala hayata geçirilemedi” dedi.

 

Sakarya Nehri ile Karadeniz’in birleştiği yerin kapanması nedeniyle küçük teknelerin yardımıyla giriş çıkış yapabildiklerini ifade eden Sezer, “Düne kadar bu yöntemi kullanabiliyorduk. Hava şartları nedeniyle nehir ağzı daha da daraldı. Şimdi bu yöntem de fayda etmiyor. Kepçelerle kum çıkartmak ise sadece belli bir süre fayda sağlıyor. Mendirek yapılması kesinlikle şart. Fırtınalı ve şiddetli rüzgarlı havalarda Akçakoca limanına da giriş yapamıyoruz. 25 mil uzaklıktaki Alaplı limanına gitmek zorunda kalıyoruz” diye konuştu. Sezer ayrıca, balıkçıların nehre girememesinin dezavantajlarının da olduğunu belirtti. Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mehmet Fuat Sezer, “Balıkçıların Karasu’ya girmesi ve balığı ilçe limanına indirmesi, balık fiyatlarını da düşürecek. İlk elden balık alacak olan vatandaş, dolaylı ve el değiştirip fiyatı artan balığı yemek zorunda kalmayacak. Kısacası bizim mağduriyetimiz, balık tezgahlarına da direkt olarak yansıyor. Ereğli’de balık Karasu’dan çok daha ucuz” ifadelerini kullanarak sözlerini tamamladı.

HABER: Esra Aydın