Sakarya’da 13 yıl önce başlanan demiryolu projesi her zamanki gibi büyük beklentiler ile yapılmaya başlanmıştı. Adapazarı ile Karasu arasında 65 kilometrelik demiryolu hattı, her zamanki gibi hayal kırıklığı oluşturarak yarım kalmıştı.

Karasu’yu ilgilendiren her yatırımın hayal kırıklığı oluşturmasına alıştık. Gerçekleşen tek proje olan limanın da yanlış yere yapılmasının bedelini, şifa gibi kumu olan, Karasu’yu Karasu yapan dünyanın en uzun kumsallarından olan sahilimizi yok etmesi ve Karasu’nun bu limandan yeterince faydalanamamasıyla ödüyoruz.

Sakarya Valiliği tarafından yayınlanan il brifinginde Karasu’yu ilgilendiren demiryolu projesine geniş yer verilmesi dikkatlerden kaçmadı.

Merhum Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş, proje için “Çamura battı” ifadelerini kullanmıştı. Projeyle ilgili yüklenici firmalara fazladan yüklü miktarda paralar ödendiği iddiaları ise yıllardır gündemdeki yerini koruyor.

Yıllar boyu planları ve hazırlıkları yapılan bu proje, 2 Kasım 2010’da ihale edildi ve 20 Nisan 2011 tarihinde hayata geçirilmeye başlandı. Revize iş bitimi tarihi ise 31 Mart 2017 olarak belirtilmişti. Bitim tarihinden 7 yıl geçmek üzere, projedeki tek gelişme Karasu girişindeki “ucube” diye tabir edilen demiryolu ayağının, yani duvarın Berlin Duvarı gibi yıkılması oldu. En azından Karasu’ya yarayan en görünür kısmı da bu (!)

Projelenme tarihinden itibaren 10 bakan eskiten, 6 valinin gelip geçtiği proje için valilik brifinginde “Adapazarı-Karasu arasında yapılacak 62 km. demiryolu hattı ile ulusal demiryolu şebekesine bağlanması planlanan Karasu Limanı, birkaç yıl sonra faaliyetine son verilmesi planlanan Haydarpaşa limanına alternatif limanlardan biri olacaktır” ifadeleri kullanıldı.

Ayrıca valilik brifinginin “Önemli Kamu Yatırımları” kısmında ise “Demiryolu projesi ile Karadeniz ülkeleri ile yapılacak olan ticaretin büyük bir kısmının Karasu limanı üzerinden yapılması sağlanmış olacaktır. …Bölgeyi dünya çapında yatırımcılar için bir cazibe merkezi haline getirmekle beraber sanayicilerimizin ve ülkemizin dünya ekonomisinde hak ettiği yeri alması ve Türkiye Cumhuriyeti'nin 2023 hedeflerine ulaşması için önemli bir mihenk taşı olacaktır” denildi.

Aynı brifingin “İhtiyaç ve Talepler” bölümünde de “Karasu Limanı’nın Adapazarı-Karasu Demiryolu hattı ile Ulusal Demiryolu Şebekesine bağlanması Limanı Türkiye’de önemli alternatif limanlardan biri haline getirecektir” ifadeleri de dikkat çekti.

Ve 31 Mart 2024 tarihine bugün (yazının yazıldığı gün) itibariyle 12 gün kaldı. Proje bitim tarihinden 7 yıl geçmiş fakat “Çamura batan proje” ayakları halen suyun ve çamurun içerisinde. Karasu’nun makus kaderi mi bu? Hiç bitmeyen ama asla gelmeyen umutlarla hayatını sürdürmek Karasuluların kaderi mi?

Bu kadar önem arz eden bir projenin hayata geçirilip geçirilmeyeceğini merakla bekliyoruz…

Valilik Raporunda Karasu Demiryolu F1

Valilik Raporunda Karasu Demiryolu F2

Valilik Raporunda Karasu Demiryolu F3

Valilik Raporunda Karasu Demiryolu F4