Muhsin Turhan'ın "Ukala!" başlıklı köşe yazısı

Arapça kökenli bir kelimedir. Bilmekten kaynaklanır…

Günümüzde her şeyi bildiğini zanneden insanlar için kullanılır. Emin olun bu tip insanlar üç - beş kitap okumakla kendilerini filozof zannederler. Oysa çok kitap okuyan bir filozof şöyle demiş:

“Biraz kitap okudum çok şey öğrendiğimi zannettim, sonra daha çok okudum, ne kadar az bildiğimi, daha çok okuduğumda ise hiçbir şey bilmediğimi anladım.”

Evet değerli okurlar, ilim önce kendini bilmektir. Kendini bilmedikten sonra ne kadar ilim sahibi olursan ol bir işe yaramıyor. Kutsal kitabımızda Rabbimiz şöyle buyurur! “Kitap'ı okuyup onun gereğini yapmayanlar üzerine yük yüklenmiş essek gibidir. (cuma sur.)”

Yine kutsal kitabımızda Rabbimiz şöyle der: “Ey Müslümanlar; kendinizin yapmadığı şeyleri insanlara anlatmayın.”

İlim sahibi sözünü Allah için söyler birilerini memnun etmek için değil. Söz Allah için olduğunda Allah sözünüzü yüceltir.

Bugün Yüce makamlarda olup da söz söyleyen alim kılıklı samimiyetsiz insanlar yüzünden insanlar ilim sahiplerine itibar etmiyor.

Ortalık cahil, samimiyetsiz, kendini bir şey zanneden ukalalarla dolmuş. Allah bizleri samimi bildiklerini yaşayan kullarından eylesin. Laf ehli değil aşk ehli kullarından eylesin.

Allah'a emanet olun...