KarasuHaberleri.com & Öncü Karasu
Nevtan Angün’ün haberi / Kamera ve Fotoğraflar: Esra Angün
Karasu Şehit Hasan Keleş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bir kez daha Sakarya’da ilki gerçekleştirdi. Pandemi döneminde birkaç gün içerisinde yüzey dezenfektanı üretimine küçük bir odada başlayan meslek lisesi, Türkiye’de sayılı, Sakarya’da ilk olan kimya üretim atölyesini tamamladı. Günde 10 ton üretim yapma kapasitesine sahip olan kimya üretim atölyesi, ilçe protokolüne ve basına tanıtıldı.
200 m² kapalı alan ve 4 metre yükseklikteki modern kimya atölyesi, günlük 10 ton üretim kapasitesine sahip. Pandemi sürecinde tek ürün üreten meslek lisesi kimya alanı, bu tesiste gün itibariyle beş çeşit ürünü halihazırda bulunduruyor. Lise, ilçeye ve il geneline ürün satarken, şehir dışından ve yurt dışından da sipariş alıyor.
BİRER FABRİKAYA DÖNÜŞTÜ
Tesisi gezen ve bilgi alan Karasu Kaymakamı Aziz Mercan, “Meslek liselerimiz, pandemi sürecinde yaptığı çalışmalarla dikkat çekti. Ortaya çıkan ihtiyacı, devletimiz imkanlarınca meslek liseleri tarafından giderildi. Bu süreçte Şehit Hasan Keleş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi de üzerine düşen görevi layıkıyla yerine getirdi” dedi.
“Meslek liselerinin ne denli önemli eğitim kurumları olduğu, ihtiyaç duyulduğu an da ne tür birer fabrikaya dönüştüğünü bir kez daha görmüş olduk” diyen Mercan, “Önümüzdeki süreçte de gençlerimiz meslek lisesi tercihini yaparken bu çalışmaları göz önüne alacaktır” şeklinde konuştu.
Belediye Başkanı İshak Sarı da, üretim tesisini beğendini belirtti ve “Pandemi sürecinde hızla inşa edilen bu tesisin, ilçemize ve ülkemize ne kadar katkı sağladığını görmüş olduk. Meslek lisemizin, süreçte etkin şekilde üretime katkı sağlaması, memleket açısından hayati öneme sahip olduğunu kanıtladı. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.
MESLEK LİSESİ ROL MODEL OLDU
Üretim atölyesini tanıtan İlçe illi Eğitim Müdürü Çetin Turhan ise “Mart ayında başladığımız üretim süreci, bugün 200 m² büyüklükte bir atölye haline geldi ve hem ilçede hem de ilimizde bir rol model oldu. Sadece Sakarya’ya değil, tüm ülkeye hitap edecek bir üretim kapasitesine sahibiz” diye konuştu.
“Şehit Hasan Keleş Meslek Lisesi kimya teknolojileri alanı sadece teorikte değil, pratikte de yer etmiş ve buradan mezun edilecek öğrencilerimiz, ülkemize bir katma değer oluşturacak” diyen Turhan, “Bu tesis, Sakarya genelinde sıra dışı bir kazanımdır” ifadelerini kullandı.
“Koronavirüs salgını sürecinde küçük bir atölyede birkaç günde başladığımız üretim, bugün modern bir atölyede günlük 10 ton üretim seviyesine gelindi” diyen Okul Müdürü Hüseyin Aydoğan, “Türkiye’nin çok yerine toplam 60 tona yakın ürün teslim ettik. Bir hafta içerisinde de 5 ton el dezenfektanı üreterek ürün çeşidimizi arttırdık” ifadelerine yer verdi.
Aydoğan, “Yüzey dezenfektanı, el dezenfektanı, sıvı sabun, konsantre çamaşır suyu ve yüzey temizleme çözeltisi olmak üzere beş çeşit ürünü üreterek başta kamu kurumları olmak üzere özel sektörün alımına sunduk” dedi.
KİMYAYI TERCİH ETSİNLER
Kimya alanı öğrencileri Dilara Tekneci ve Cansu Kaya ise kimya alanında olmaktan çok memnun olduklarını ve deneyler açısından eğlenceli bir gölüm olduğunu söyledi. İki öğrenci, “Meslek Lisesi’ni seçmek isteyen arkadaşlarımızın kimya alanını seçmelerini tavsiye ederiz” dedi.
Okulun kimya teknolojileri alanı şefi Hüsnü Uzun da, meslek lisesini tercih etmek isteyen öğrencilere seslenerek kimyanın hayatımızın her anında bulunduğunu ve bulunmaya da devam edeceğini belirtti. Uzun, “Kimya alanın gelen öğrencilerimiz pişman olmayacaktır” diye konuştu.
Kimya alanı mezunları için Sakarya’da iş garantisi bulunduğuna dikkat çeken Hüsnü Uzun, meslek lisesine kurulan bu atölyenin üniversitelerde bile bulunmadığını söyledi. Uzun, “Bu üretim atölyesi sadece üretmek için değil, öğrencilerimize hayat boyu yarayacak tecrübe ve bilgiyi de kazandırmak için de kuruldu” diyerek sözlerini tamamladı.
ÜRETİM ATÖLYESİNE AİT VİDEO: