KARASU

Servisçi ve velileri uyarı

Tahditli plaka uygulaması konusunda uyarılarda bulunan Karasu Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Kerim Uyar, “S, M, J ve T plakalarını kullanan araç sahipleri bazı hususlara dikkat etmek zorunda” dedi. Uyar, kurallara uymayan sürücülere cezai işlem uygulandığını ifade etti.

Motorlu araç belgelerini, araç tescil belgesinde gösterilen maksadın dışında kullanmanın suç olduğunu dile getiren Karasu Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Kerim Uyar, bir takım kişilerin hususi araçlarla özel servis çektiklerini belirtti. “Sakarya’da tahditli plaka uygulaması yapılıyor. Yani, belirli bir idari bölge sınırları içinde belirli bir yolcu taşımacılık faaliyetinde kullanılan otobüsler için belirli harf veya harfler kullanılarak sınırlı/belirli sayıda verilen ve bu yolla bu faaliyette kullanılan otobüslerin toplam sayısını sınırlayan/belirleyen plakalar kullanılıyor” diyen Kerim Uyar,  Sakarya’da S, M, J ve T dediğim, halk otobüsü, servis aracı, şehir içi minibüsü ve taksi olarak belirlenmiş durumda. Bunların dışında hususi plakalarla servis hizmet veren araçlar var.Kimisinin vergi dairesine kaydı var kimisinin ise yok. Bunun önüne geçilmek amacıyla bir kanun değişikliği yapıldı. Uber örneğini verebilirim. Bu tür hizmetler suç kapsamına giriyor” şeklinde konuştu.

 

Denetimler sürüyor

 

Önümüzdeki günlerde bu konuyla ilgili denetimlerin başlayacağını dile getiren Uyar, “Jandarmanın şu anda denetim yaptığını biliyoruz. Periyodik kontroller devam edecek. Ciddi para ve araç bağlama cezaları uygulanıyor. Büyükşehir Belediye Kanunu’nun 5393 sayılı yasa gereği çalışma ruhsatı almadan çalışanlar beş bin lira para cezasına çarptırılıyor. Alınan izin ve faaliyeti konusunda çalışan araç sahiplerine 1.002 lira, güzergah ve verilen izinli bölge dışında hizmet veren araç sahiplerine ise hem 1.002 lira hem de 15 gün trafikten men edilme cezası veriliyor. Bu fiyatlar yılbaşından sonra artış gösterecek” dedi. Karasu Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Kerim Uyar, araç sahiplerinin ve şoförlerin mağdur duruma düşmemesi için bu tür uygulamalara dikkat etmeleri gerektiğini ve sadece alınan izin ve belirlenen bölge gibi hususlara dikkat etmeleri gerektiğini ifade etti.

 

Haksız rekabete sebep

 

Konuyla alakalı bir konuya daha değinen Uyar, “Büyükşehir Belediyesi tarafından belirlenen servis ücretlerinin altında fiyat vererek haksız rekabet oluşturanlar var. Ruhsat gideri olmayan, kaydı olmayan, vergi vermeyen hususi araçlarla servis çeken kişiler, ucuz fiyat vererek öğrenci taşıyor. Böylece hem suç işliyor hem de haksız rekabet oluşturuyor. Bu tür araçlar kontrol de edilemiyor ve çocuklarımızın güvenliği için büyük risk oluşturuyor. Velilerin, servis araçlarının belgelerinin olup olmadığından emin olmalarını tavsiye ediyoruz. Araçların koltuk sayısına, host veya hosteslerinin olup olmadığına ve gerekli izinleri almış olmasına dikkat etmeleri haksız rekabetin ve haksız kazanç elde etmenin önüne geçecektir” diyerek sözlerine son verdi.

HABER: Esra Aydın