EĞİTİM

Şehit Üsteğmen İbrahim Abanoz Anadolu Lisesi’nde unutulmaya yüz tutmuş meslekler yeniden yaşatıldı

Karasu Şehit Üsteğmen İbrahim Abanoz Anadolu Lisesi’nde “Sakarya’nın Kaybolmaya Yüz Tutmuş Geleneksel Meslekleri” isimli unutulmaya yüz tutmuş mesleklerin tanıtım sergisi gerçekleştirildi. Sergide okulu 11. sınıf öğrencisi Taha Demirbilek ile 10. sınıf öğrencisi Rana Altaş, meslekleri Sakarya’daki son temsilcileriyle tanıtarak el işçiliğinin yok olmaya başladığına vurgu yaptı.

-

Perşembe günü Karasu Şehit Üsteğmen İbrahim Abanoz Anadolu Lisesi’nde “Sakarya’nın Kaybolmaya Yüz Tutmuş Geleneksel Meslekleri” isimli son ustalarıyla yaşatılmaya çalışılan ve unutulmaya yüz tutmuş mesleklerin tanıtım sergisi düzenlendi. Serginin proje koordinatörlüğünü okulun Tarih Öğretmeni Barış örgen üstlendi.

Sergiye İlçe Milli Eğitim Müdürü Çetin Turhan, Karasu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Cihan Emre, İYİ Parti İlçe Başkanı Hasan Sarıoğlu ve Yönetim Kurulu Üyesi Habil Fatih Akdoğan, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Büro Sorumlusu Rabia Örs Karataş, öğretmen, öğrenci ve çok sayıda vatandaş katılım sağladı.

Okulun 11. sınıf öğrencisi Taha Demirbilek ile 10. sınıf öğrencisi Rana Altaş, sergide unutulmaya yüz tutulmuş süpürgecilik, kaşıkçılık, sepetçilik, yorgancılık ve ciltçilik mesleklerini Sakarya’daki son temsilcileri olan ustalardan edindikleri bilgilerle tanıttı. Serginin ardından Çetin Turhan ve beraberindekiler, okul panolarını inceledi.

OKUL TEMELLİ FARKINDALIK ÇALIŞMASI

Serginin amacının günümüzde Sakarya’daki son ustalarla yaşatılmaya çalışılan mesleklerin önemi ve gelecekleri hakkındaki düşüncelerini gelecek nesillere aktarmak olduğunu ifade eden proje koordinatörü Tarih Öğretmeni Örgen, “Sergiye hazırlık aşamasında öğrencilerimiz, Karasu Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Cihan Emre’den aldıkları yardım ve destek ile meslek ustalarını okullarına davet ederek görüşme gerçekleştirdi” dedi.

Gönüllü öğrencilerle birlikte ustaların mesleklerini icra ettikleri dükkanlara da gittiklerini belirten Barış Örgen, “Adapazarı’nda süpürge, Taraklı ’da kaşık, Kaynarca’da sepet, Karasu’da da kitap ciltleme ve yorgan dikme şeklinde el sanatlarına dayalı ürünleri yerinde inceledik. Ardından bu mesleklerin özelliklerini ve görüşülen meslek ustaları hakkında bilgileri kapsayan sergimizi açarak okul temelli bir farkındalık çalışması gerçekleştirdik” şeklinde konuştu.