Öyle bir ayrışma içerisindeyiz ki ölenin arkasından dahi “Zaten şöyleydi, böyleydi, şucuydu, bucuydu iyi oldu” diyecek hale gelen bir ruh hali hakim toplumda. Bu psikolojik patlamayı en yakında hisseden mesleklerden biri de biziz ne yazık ki. Olumlu veya olumsuz her haber esnasında veya sonrasında bir patlamayla muhatabız. “Ne gereği var?”, “Neden çekiyorsun?”, “Bu habercilik mi?, “Böyle habercilik olmaz” vs. vs…
Herkes eleştirme hakkına sahip. Sorun yok. Fakat hem okurlar içerisinde hem de bu mesleği ister meslek olarak ister hobi olarak kim yapıyorsa olaylara bir negatif bakma hastalığı hakim. Marifet sanıyorlar ya da kendilerini zeki görüyor olabilirler. Her habere, toplumda her olan olaya negatif bakıp eleştirmek.
Boş eleştiri muhatapsız kalır. Çözümsüz eleştiri yapan da kusura bakmasın ama kendini zeki zannetmesin lütfen. Er haberde bir diken aramak, ruhsal huzursuzluk belirtisidir. Kişi, biraz kendine zaman ayırıp bu eksiğini düzeltmeye baksın tavsiyem.
Hafta sonu Karasu sahilinde ilginç bir etkinlik gerçekleştirildi. Türk Kızılay Kan Bağışı Aracı, Sahil Park’ta kan bağışlarını kabul etti. Bu sırada da müziğe gönül vermiş ustalardan biri de “Toplum Gönüllüsü” olarak saatlerce müzikli ve sözlü mini bir konser verdi. Amacı ve karşılık beklentisi yok. Dedik ya adam toplum gönüllüsü. “Buyur sen yap” desek 5 dakika yapmazsın. Ama eleştiriye gelince 50 dakika eleştirebiliriz toplum olarak. En iyi yapabildiğimiz boş iş bu çünkü.
Bir reklam yayımlanır, kampanya yapılır. Onlarca belki de binlerce kişi görürü. 3, 5 bilemedin 50 müşteri kapsa reklam veren, bu bir kazanımdır. Hayatta o ürüne ya da hizmete meyletmeyecek 3-5 kişiyi bağlamak bile marifettir. Bu etkinliğe bu açıdan bakmak gerekirdi. Hayatta kan vermemiş ya da o saat, o dakika kan vermeyecek biri, o etkinlik ile dikkatini o bölgeye çevirip kan verdiyse bu bir kazanımdır.
Bir kişi ya da 10 kişi fark etmez. Kazanıma bakmak pozitifliktir ve kazandırır. Ama hep negatif bakmak, eksikleri görmek ise kasıttır. Millet oynamış, gitmiş. Ne güzel. Ne zararı var. 2-3 densiz olay çıkardıysa bu ne Kızılay’ın suçu ne de konser veren adamın. Biraz olumlu bakın lütfen. Kaç kişi kan vermiş. Oynayanların hiçbiri vermemiş. Vermeyen bizi ilgilendirmez. Veren kişilerin kazanımına bakmak lazım. Hayata olumlu bakabiliyorsak tabi…
O etkinliği yapan kişiye de, etkinliği kabul eden Kızılay ekibine de, kan verene de, oynayıp giden fakat kendisinde kan verme bilinci oluşan herkese de tek tek teşekkür ediyorum şahsım adına. Karasu’da renkli, güzel, neşeli etkinlikler oldukça da ben mutlu oluyorum. Emeklerinize sağlık…