KARASU

Kanser olmak istemiyoruz!

Kocaali ilçesinde kurulması planlanan Kimya İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) için karşı çıkan Kocaali Sivil İnisiyatif’in sözcüsü Şerif Sarı, Karasu’da bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. Sarı, “Kimya OSB tesisi, 45 kilometre çevresinde kanser riskini ciddi oranda arttırır. Biz, Karasu, Kocaali, Kaynarca ve Ferizli’de kanser olmak istemiyoruz” şeklinde konuştu. Ayrıca Sarı, toplantılarını Kocaali sınırından ileriye giderek Düzce’de de gerçekleştireceğini belirtti.

Karasu ile Kocaali ilçeleri arasında kurulması planlanan Kimya İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) tesisine karşı çıkan Kocaali Sivil İnisiyatif Sözcüsü Şerif Sarı, vatandaşı bilgilendirmek amacıyla Karasu’da bir toplantı düzenledi. Sarı’nın çarpıcı açıklamalarda bulunduğu toplantıya bazı siyasi parti temsilcileri, mahalle muhtarları, Karasu Sivil inisiyatif temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Sarı, Karası ile Kocaali ilçeleri arasında kurulması planlanan tesis için detaylı bilgi verdi. Şerif Sarı, sözlerine, “Karasu’nun zamanında termik santrale karşı göstermiş olduğu başarılı mücadelesi, bizim de Karasu’ya destek vermemize neden olmuştu. Karasu’nun sivil toplum kuruluşlarının örgütlenmesi açısından temiz bir sicili var. Zamanında Karasu’nun gösterdiği bu mücadele, bugün de biz Kocaali halkına umut oldu. Bugün de biz bu direnişi gösteriyor ve OSB’den direkt etkilenecek olan Karasu’dan da destek bekliyoruz” diyerek başladı.

 

Bölgenin düşmanı değiliz

 

Şahsım ve bu toplantıda bulunan herkes, inanıyorum ki yaşadığımız bu bölgenin düşmanı değiliz. Hepimiz, Karasu ve Kocaali sevdalısı insanlarız. Hiçbirimiz Karasu ve Kocaali’nin yararına olacak bir şeye karşı çıkmayız” diyerek sözlerini sürdüren Şerif Sarı, “Kocaali Belediye Başkanı’mız Ahmet Acar, kurulacak olan tesiste filtrelerin kullanılacağını ve çevreye zarar vermeyeceğini söylüyor. Bölgemizin fiziki ve coğrafi şartları, filtre dahi kullanılsa zararı ortadan kaldırmayacak yapıda ve konum olarak bu tesise uygun olmayan bir yerdir” şeklinde konuştu. Sarı’nın “Sanayicinin, ulaşım kaynaklarına yakın olmak istemesi ve tasarruf etmek istemesi normal. Karasu-Kocaali bölgesi bu yüzden tercih edildi. Ama sanayici tasarruf edecek diye biz sağlığımızdan tasarruf edemeyiz” sözleri büyük dikkat çekti.

 

 

Elle tutulacak yanı yok

 

Geçtiğimiz hafta Dilovası’na giderek benzer tesis ile ilgili araştırma yaptıklarını da sözlerine ekleyen Kocaali Sivil İnisiyatif Sözcüsü Şerif Sarı, “Bu organize sanayi bölgesinin elle tutulacak bir yanı yok. Bulunduğu yerin 45 kilometre çevresini, hava, toprak ve su kaynakları bakımından olumsuz etkileyecek ve yüksek kanser riski taşıyan bir tesis olarak karşımız acıkacak” dedi. Kocaali’de yaklaşık 2 bin imza toplayarak Kimya İhtisas OSB’ye karşı çıkmaya devam ettiklerini dile getiren Sarı, tesisin kurulması durumunda iki ilçe başta olmak üzere çevresinde de turizm başta olmak üzere her alanda zarar görüleceğine, insanların bölgeyi terk etmeye başlayacağına ve ekonomi ile tarımın biteceğine dikkat çekti.

 

Seçilen yer tesadüf değil

 

Tesis için, Karasu ile Kocaali sınırında bulunan Beşevler mevkii denilen yerin güneyinde bulunan, Kuyumcullu ile Salıkkaya arasındaki 5 bin dönümlük arazinin seçilmesinin tesadüf olmadığını da sözlerine ekleyen Şerif Sarı, “Bu tür sanayi tesisleri akarsulara ihtiyaç duyar. Atıklarını bırakmak için böyle bir tercihte bulunur. Gelecek tesisin temiz sanayi olduğunu savunanlar yanılıyor. Kimyanın olduğu yerde duman olur. Bu duman atmosfere bırakıldığında 45 kilometre çapında bir alanı adeta zehirliyor” şeklinde konuştu. Filitre, sıfır atık gibi söylemlerin de gerçeği yansıtmadığını belirten Sarı, şöyle devam etti:

 

Karasu, soruna sahip çıkmalı

 

45 kilometrelik bu bölgeye Çamdağı bölgesi de dahil oluyor. Su kaynakları, tarım alanları, turistik bölgeler bu alana dahil oluyor. Atık denen maddeye filtre çözüm olmaz. Görüntü ve kokusu biraz da olsa engellenir ama doğaya bıraktığı zehir engellenemez. Bu soruna Karasu, sahip çıkmalı. O ölüm bacaları dibimizde dururken, kim Karasu’da tatile gelir? Kanserojen olarak nitelendirilecek olan fındığınızı kime satacaksınız? Kanserojen madde taşıyan balığı kime satacaksınız? Hayvancılık bitecek. Solunum yolu hastalıkları başlayacak. Felaket tellallığı yapmıyorum. Size hakikati anlatıyor ve ilçelerimize sahip çıkmaya davet ediyorum. Bu mücadelemize destek olun

 

Bölge terk edilecek

 

Kimya sanayinin olduğu bölgeden kimse daire almayacağına da dikkat çeken Kocaali Sivil İnisiyatif Sözcüsü Şerif Sarı, “Başta inşaatçılar olmak üzere, tüm halkımız bu tesise karşı çıkmak için Kocaali Belediyesi’nin kapısında adeta nöbet tutması lazım. Bu sanayinin burada kurulmasının nasıl zarar vereceğini Kimya Yüksek Mühendisi Sait Ağdacı, hazırladığı raporda detaylarıyla anlatıyor. Tesis bacalarından salınan ağır metallerin yüksek kanser riski taşıdığını unutmayın” ifadelerini kullandı. Ağdacı’nın raporunu katılımcılara dağıtan Sarı, Karasu ve Kocaali coğrafyasının bu tesise asla uygun olmadığını da dile getirdi.

HABER: Nevtan Angün  /  FOTOĞRAFLAR: Esra Angün