Çoğu zaman yakın çevremde de karşılaştığım bir konuya değinmek istiyorum: Uyku uyumak istemeyen pıtırcıklar...
Çocuklar çoğu zaman uyumayı sevmez ve uyumamak için bir çaba içerisinde olurlar. Uykunun gelişim evreleri açısından önemli olmasının yanında çocuklar için bu durum ölümle benzer karşılanmaktadır.
Özellikle bebeklik döneminde uyku düzeni kurmak önemlidir, örneğin 6 aydan sonra bebeğin tüm aktivite saatleri gündüze çekilmelidir; beslenme, dinlenme, oyun gibi. Ailenin çocuğu yanında uyutması yine bu düzeni sağlamakta zorluk oluşturmaktadır, lakin sadece uyku için değil tüm yaşam alanı için uygun bir düzen oluşmak çocuğun ileriki yaşlarında da sorunların daha kolay çözülmesini sağlayacaktır.
Genellikle yaş gruplarına göre uyku düzeni ve önemi değişmektedir, bununla birlikte ilkokul öncesi yaş grubunun uyku önemi yüksektir. 5 yaşına kadar 13 saat iken, 8 yaşında bir çocuk için ideal uyku saati 10 olmalıdır. Özellikle ilk iki yıl çocuk aynı yerde ve aynı saatte yatırılmalı ve bu düzeni kabullenmesi için ebeveynin de kararlı olması gerekir, böylece çocuğun bu tutum karşısında belirlenen düzene alışması daha kolay olacaktır.
Peki, çocuklar neden uyumak istemiyor
Ebeveyn baskısı çocukta ters etki yaratabilir bunun yerine ılımlı ve anlayışlı olmak doğruyu güzellikle ve gerekirse eğlenceli hale getirmek her zaman daha sağlıklı olacaktır.
Özellikle erken bebeklik döneminde çocuğun sürekli değişik saatlerde uyutulması çocuk üzerinde zamanla olumsuz etki yaratacaktır. Ebeveynleri tarafından yeterli ilgiliyi göremeyen çocuk uykudan kaçarak ilgi bekliyor olabilir. Hayal gücü yüksek olan çocuklar bazen uyku zamanlarında farklı şeyler düşünebilir, karanlıkta korkmak, bir şeyler görmek ya da canavar düşünebilir ve buna benzer bir çok ürkütücü senaryo oluşturabilir.
Ebeveynlerin birbirlerine karşı tutumları çocukların her zaman ilgi noktalarıdır, ebeveynlerin tartışması, kavga etmesi çocuklarda olumsuz etkilere yol açabilir, travma nedeniyle korkuları uykusuna engel olabilir.
Özellikle 2 ile 5 yaş arasında çocuklar kabus görürler, lakin uykudan uyanmazlar, uyandıklarında ise gördüklerini anımsar fakat anlatamaz ve gördüklerinin etkisinden çıkamazlar, bu durum yaşandığında da uykuya direnç artmaktadır.
Çocuğun mutlaka uyku saati olmalı ve bu saati geldiğinde odasına götürülmesi gerekir. Uykuya dalıncaya kadar sakin müzik dinletilebilir ve ya masal ya da hikaye okunabilir. Yine ılık bir banyo, loş bir ışık eşliğinde sessiz ve ferah bir oda çocuğun uykuya rahatlıkla dalması için harika bir ortamdır.