Ali Keskinsoy'un "Hocanın dediğini yap, yaptığını yapma" başlıklı köşe yazısı

Doğru, ancak yanlış anlaşılıyor!

Değerli kardeşlerim; halk arasında meşhur bir söz var. “Hocanın dediğini yap yaptığını yapma.”

Bu söz doğru mudur? El cevap doğrudur, ama insanların kullandığı şekilde değildir.

Peygamberimiz (s.a.v)’in bir Hadis-i Şerifi bu konuyu çok güzel bir şekilde izah ediyor.

Haz.Ayşe validemiz anlatıyor diyor ki; efendimiz (s.a.v)’in özel bir hasırı vardı geceleyin mescidin bir kenarına girer, o hasırı açar, çok namaz kılardı.

Biliyorsunuz Peygamberimiz (s.a.v) bazen ayakları şişine kadar namaz kılardı, insanlar da Efendimiz (s.a.v)’i böyle görünce efendimizin arkasına geliyorlar onlar da namaz kılıyorlardı.

Bir gece Efendimiz Aleyhisselam namaz kılarken birçok insanın mescide dolduğunu onlarında Efendimiz (s.a.v) kadar namaz kıldıklarını gördü,

Efendimiz (s.a.v) buyurdular ki; “Ya ey insanlar; gücünüz yettiği kadar amel edin. Allah sevap vermekten bıkmaz usanmaz, ama siz usanırsınız. Ben bir Peygamberim, benim bir uygulamam var. Ben Allah'a karşı görevlerde hassas olan birisiyim, ben çok namaz kılıyorum ama siz bana bakıp da bu kadar namaz kılmayın. Bende bıkkınlık olmaz ama sizde olabilir.”

Yani Efendimiz Aleyhisselam buyurdular ki; Ey insanlar benim dediklerimi yapın benim yaptığımı yapmayın.

İşte, “Hocanın dediğini yap yaptığını yapma” demek,

Hoca Efendinin vakti boldur, Allah'a karşı haşyeti daha fazladır. Dolayısıyla çok fazla ibadet eder siz onun yaptığını yapmaya kalkarsanız gücünüz yetmez, hoca size ne kadar yapmanız gerektiğini söyler, söylediklerini yapın uygulamalarını yapmaya gayret etmeyin, siz iflas edebilirsiniz diye alimlerimiz güzel bir söz kullanmışlar.

Ama bizim insanımız bunu almış hocaları gözden düşürmek için maalesef ki bu kelimeyi kullanmışlar.

Hocalarımızdan bunu hak edenler var mı? Var. Hepimizin hataları var. Allah hepimizi affetsin, ama ne olur bir hocanın yaptığını bütün hocalara mal etmeyin.

İnsanlar camide ufak bir şeyden hoca efendiye kızıyor camiye gelmiyor, dinden soğuduğunu söylüyor. Bir sürü üçkağıtçı zengin var.

Niçin zenginlikten, paradan soğuyorsun?

Lütfen kardeşlerim, bu konuda hassasiyet gösterelim. Güzel hocalarla iyi geçinmenin gayretinde olalım, çünkü hocaya buğuz Allah muhafaza İslam'a buğuza götürür insanı.

Geçenlerde birisi anlatıyor, promosyonla alakalı emekli bir hocaya sormuşlar, ben yerim demiş, doğru mudur? Asla değildir, bu adam sonradan gelmiş ben bundan sonra hiçbir hocanın dediğine inanmam diyor.

Soruyorum o adam yanlış yapmışsa niçin hocaları dinlemeyeceksin.

Allahuteala ölçülü davranmayı hepimize nasip eylesin.