Ekonomi kötü evet. Ekonomi yönetimi de kötü hadi buna da evet.
İstikrar kalmadı. Madem yüksek faiz sıkıntıydı neden buraya kadar yükseltildi. En baştan yani bundan aylar aylar önce yine bu kadar tartışmalar vardı ya hani, işte o günlerde birden yükseltilmişti. O zamanlar yükseltilmeseydi madem. Bundan daha kötü olmazdı durum herhalde. En başlı sorun enflasyondu madem, bunun çözüm politikası da yüksek faizden kurtulmaktı madem en baştan neden istikrarlı bir şekilde bu politika izlenmedi. Bunu söylemek gerek. Yani ekonomi politikasında istikrar yok buna da evet.
Ama bunların birde tersi var. Siyasi ikballeri için ekonomi ne kadar kötüye gitse o kadar mutlu olanlar var. Hep birlikte bunlara da evet diyelim hadi. Yani kürsülere çıkıp domates, patates edebiyatı yapıp, gerçekte hiç umurlarında bile olmayan bu muhalif siyasiler. Dış basına röportajlar verip daha şimdiden sözler veren muhalefet. Evet bunlar iktidar olsa ekonomi iyileşecek görüntü bu. Çünkü sığınıp güvendikleri yerden belli bu.
Evetlere bir evet daha ekleyelim. Evet, ekonomi kötü. Bunun bir sorumlusu da iktidar. Sebebi de istikrarlı bir politika izlenememesi. Belirsizlik olması. Politika belirsizliği sonucu ortaya çıkan buhran. En başta yazdığım gibi. Madem düşük faiz politikası amaç, neden 1 yıldır yükseltiliyor. İnatla, sabırla, istikrarla en baştan bu politika izlenmeliydi. En azından yolumuzu bilirdik. Ama önce yükselt, sonra düşür; bırak yatırımcıları en alt kesimi bile belirsizliğe itiyor. Bunların haricinde başlıca enflasyon üzerine baskı yapan konu hammadde girdileri. Özellikle başlıca birçok sektörde mecburi yurt dışı hammadde sorunları yaşandığı için yüksek fiyat artışlarının önüne geçilemiyor. Burada da sabırlı ve istikrarlı, yapıcı bir politika ihtiyacı var artık. Üretim her şeyden daha önemli. Ama burada ki hammadde girdi ve makine girdi baskılarına ve bağımlılığına karşı yapıcı politika elzem.