TÜRKİYE

Diyanet’ten bayram namazı açıklaması

Din İşleri Yüksek Kurulu, bayram namazı ile ilgili bir açıklamada bulunarak merak edilen o soruya kesin bir cevap verdi.

KarasuHaberleri.com & Öncü Karasu
Nevtan Angün’ün haberi

 

Din İşleri Yüksek Kurulu, Koronavirüs tedbirleri dolayısıyla bayram namazı ile ilgili açıklama yaptı. Salgın nedeniyle ülke genelinde bayram namazlarının kılınmayacağını duyuran Din İşleri Yüksek Kurulu, bayram namazı yerine duha namazının evlerde kılınabileceğini belirtti. İşte Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından yapılan açıklamadan bazı ayrıntılar:

 

Bayram namazları oruç ve hac gibi uzun süreli ve yoğun ibadetlerin tamamlanmasının sevinç ve coşkusunu yaşamak üzere hep birlikte cemaatle kılınan ve Müslümanların vahdetini gösteren çok önemli ibadetlerdir.

 

Ancak salgın, bulaşıcı hastalık, karantina uygulamaları gibi sebeplerle bu namazın camilerde veya musallalarda cemaatle kılınması imkanının olmadığı zamanlarda, Müslümanların yukarıda açıklanan görüşler doğrultusunda ibadet hayatlarına yön vermeleri mümkündür.

 

Nitekim bu yıl da maalesef milletçe büyük mücadele verdiğimiz Kovid-19 salgını sebebiyle camilerimizde bayram namazı kılınamayacaktır.

 

Diyanet İşleri Başkanlığı Ramazan Bayramının ilk gününde her ilin kendi bayram namazı saatinde minarelerden bayram günlerinin şiârından olan tekbirler getirmek suretiyle bayram coşkusunun yaşanmasına ve herkesin bulunduğu yerde bu sevince katılmasına yönelik bir uygulama yapacaktır.

 

Dileyen kardeşlerimiz bayram namazı niyetiyle, dileyenler de duha/işrak (kuşluk) namazı niyetiyle evlerinde namaz kılabileceklerdir.

 

DUHA / İŞRAK (KUŞLUK) NAMAZI NEDİR, NASIL KILINIR?

 

Duha / işrak (kuşluk) namazı, güneşin bir mızrak boyu yükselmesinden, yani Güneş doğduktan 45 dakika sonra başlar, öğle namazına 45 dakika kalıncaya kadar devam eder. İki, dört, sekiz veya on iki rek‘at kılınabilirse de, en faziletlisi sekiz rek‘at kılmaktır.

 

Duha / işrak (kuşluk) namazının kılınışı:

 

1. Rekat

- “Niyet ettim Allah rızası için iki rekat Duha namazı kılmaya” diye niyet ederiz

- “Allahu Ekber” diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız

- Sübhaneke'yi okuruz

- Euzü-besmele çekeriz

- Fatiha suresini okuruz

- Kur'an'dan bir sure okuruz

- Rüku'ya gideriz

- Secde'ye gideriz, doğruluruz, tekrar Secde'ye gideriz

 

2. Rekat

- Ayağa kalkarak Kıyama dururuz

- Besmele çekeriz

- Fatiha Suresini okuruz

- Kur'an'dan bir sure okuruz

- Rüku'ya gideriz

- Secde'ye gideriz, doğruluruz, tekrar Secde'ye gideriz

- Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz

- “Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah” diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız